phone 602 950 001
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

ČNB se připravuje na růst sazeb

Vydáno 17. 5. 2021

Na svém zasedání proběhlém 6. května členové bankovní rady ČNB jednohlasně hlasovali pro zachování stávající úrovně úrokových sazeb. Dle záznamu z jednání lze ale odhadovat, že takto jednotní byli velmi pravděpodobně na delší dobu naposledy[1].

Mezi řádky

ČNB obecně patří ve svém jednání mezi dobře předvídatelné subjekty. Je tomu tak především díky mediálním vystoupením jejích zástupců a obecně směřováním a vyzněním komunikovaných výstupů. V posledních týdnech rezonují zejména dvě témata – jak uchopit vývoj okolo pandemie koronaviru a vzrůstající inflační tlaky.

Z výše uvedeného záznamu vyplývá, že jednotliví členové mají na tyto věci odlišné názory. Ohledně koronaviru považují někteří situaci stále za nečitelnou a ekonomické oživení nadále za příliš křehké na to, aby ve svém přístupu k úrokovým sazbám ČNB něco měnila. Jako protiargument se však začínají ozývat hlasy, že u pandemií nelze mít nikdy stoprocentní jistotu a další „nečinností“ národní banky pouze rostou tlaky a nerovnováhy v ekonomice.

Ve věci inflace pak panují názorové rozdíly především ohledně charakteru jejího růstu, kdy je na jednu stranu tento považován za pouze dočasný daný řadou jednorázových faktorů, které se v příštím roce zmírní nebo odpadnou, a na straně druhé naopak jako varování před nastupujícím dlouhodobým trendem, vůči kterému je třeba co nejdříve zakročit. Opakovaně pak zaznělo, že primárním cílem ČNB má být udržování cenové stability a že tomuto má být ve výsledku vše podřízeno.

S vysokou pravděpodobností lze očekávat, že prolomení dosavadní jednotnosti při hlasování o úrovni úrokových sazeb nastane již na červnovém zasedání bankovní rady.

Co se vývoje cen na trhu nemovitostí týče, ČNB nadále opakuje mantru posledních let o jeho přehřátí a o tom, že reality jsou cca o pětinu dražší než by bylo odpovídající. Tento stav však ČNB svým jednáním nikterak nepomáhá odbourat, když zavedení a zpřísnění dodatečných úvěrových ukazatelů cenový růst nijak nesnížilo, jen z něj vytěsnilo tuzemské domácnosti, které byly nahrazeny investory a spekulanty. V současném světě, kde jsou úrokové sazby prakticky nulové či dokonce záporné, což má přímý dopad i na (ne)výkonnost konzervativních investičních nástrojů, je jen málo aktiv, které přináší kýženou kombinaci jistoty a určitého výnosu. Dvojnásobně to pak platí pro Českou republiku, kde jsou nemovitosti brány jako bezpečný přístav.

Ostatně mediální „balónek“ s nápadem na opětovné zvýšení ukazatele LTV z 10 % na 15 – 20 % byl již vypuštěn, což bývá zpravidla ze strany ČNB předzvěst kroků budoucích[2]. Bylo by tedy chybou upínat pozornost pouze na úrokové sazby, jelikož ČNB má v rukou celou řadu dalších nástrojů, které ve výsledku mají dostupnost financování bydlení také výrazný dopad.

 

Autor: Vojtěch Hebnar

 

[1] Zdroj: https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/br-zapisy-z-jednani/Rozhodnuti-bankovni-rady-CNB-1620313200000/?tab=record

[2] Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/michl-ceska-narodni-banka-urokove-sazby_2105191200_pj?fbclid=IwAR2KGydK7wqio6-fTN29VxEdo4-X3REsW5GoO8gH_AV59xE6CS2mX5IbDnE