phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Tři procenta novým standardem

Vydáno 10. 12. 2018

Jsou to sotva dva roky od doby, kdy se nabídkové sazby u hypoték s desetiletou fixací běžně pohybovaly pod dvěma procenty. A to se dokonce v některých případech jednalo o úvěry se 100 % LTV, tedy poskytované bez nutnosti použít jakékoliv vlastní zdroje. Doba však pokročila a levným penězům, zdá se, momentálně odzvonilo.

Rok ve znamení růstu sazeb

Pokud by se dal loňský rok charakterizovat jako bod obratu v přístupu k úrokovým sazbám a zároveň restrikce podmínek pro poskytování úvěrů skrze další nástroje (ukazatel LTV a praktický zákaz výše zmíněných, tzv. 100 % hypoték), letošek se potom nesl ve znamení posilování nastavených trendů.

Z nabídek jednotlivých bank postupně vymizely sazby začínající číslicí 1 a díky eskalaci tempa zvyšování základních sazeb v ekonomice ze strany ČNB, které byly zvýšeny letos hned pětkrát a jejichž aktuální výše činí 1,75 % u dvoutýdenní repo sazby, čeká brzy podobný osud i nabídkové sazby označené číslicí 2. Ostatně již nyní souhrnný index nabídkových úrokových sazeb GOFI ve své variantě 70 (značí úroveň LTV) přesáhl hodnotu 3 %. Růst  pak zaznamenaly ve větší či menší míře všechna pásma.

Zdroj: poradci-sobe.cz

Reálné úrokové sazby, které se hojně medializují skrze HYPOINDEX a další, pak následují vývoj těch nabídkových s určitým zpožděním. Je to dáno několika faktory, především pak sezonností poptávky a odlišným načasováním podpůrných kampaní jednotlivých společností, kdy v případě extrémního zájmu mohou takovéto opožděně zpracované hypotéky zkreslovat výsledky po celý následující kvartál. Jako typické případy se dají označit letošní výsledky bank od září (od prvního října vstoupilo v platnost nové doporučení ČNB týkající se posuzování příjmů a celkového zadlužení žadatelů o úvěr), dále pak od loňského dubna a prosince 2016 (postupné omezování LTV). Zejména v těchto měsících se vývoj hodnoty reálných a nabídkových sazeb od sebe odpoutal, avšak po určité době sazby reálné opět začaly kopírovat křivku těch nabídkových.

Zdroj: poradci-sobe.cz

Levněji nebude

Centrální banka v příštím roce nejspíše přistoupí ke zvyšování sazeb v menší míře než tomu tak bylo letos. Zároveň není hlášena žádná nová regulace, která by na žadatele o úvěr v roce 2019 nějak negativně dopadla. Lze tak očekávat určitou stabilizaci ceníkových sazeb jednotlivých bank, což je po překotném vývoji uplynulých měsíců vcelku žádaný stav. Kvůli měnící se cenové struktuře peněz z časového hlediska lze zároveň očekávat i atraktivnější sazby u dlouhodobých fixací. Banky taktéž průběžně přehodnocují svůj postoj k regulovanému pásmu 80 – 90 % LTV a i zde dochází v některých případech ke snížení či alespoň nezvyšování sazeb.

Je tak potřeba si zkrátka začít zvykat na to, že sazby začínající trojkou nejsou okrajovou záležitostí, ale novým standardem.

 

Autor: Vojtěch Hebnar