phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Pokles cen nemovitostí v nedohlednu

Vydáno 4. 1. 2019

Od roku 2013, kdy ceny nemovitostí narazily na své dno, měl jejich růst několik fází. Mezi lety 2013-2015 byl jednociferný, v průměru dosahoval hodnot okolo 5 %. Takováto čísla lze považovat za zdravá. Avšak od té doby například jen v Praze narostly ceny nových bytů o 60 %. Letošek by se měl nést ve znamení návratu k udržitelnějšímu tempu podobnému pokrizovému období.

Extrémní metropole

Vývoj cen realit v Praze se značně liší od zbytku republiky. Napřídklad oproti Ústeckému kraji je cena při srovnatelné metráži u novostaveb i desetinásobná. Navíc nejsou stále řešeny nejpalčivější problémy v podobě zejména nedostatečné nabídky a zdlouhavých povolovacích procesů, tudíž nějaká cenová korekce je v nedohlednu.

Zdroj: retrend.cz

V roce 2019 to s nabídkou bytů ve střední či nižší cenové relaci nevypadá příliš růžově. Developeři se soustředí spíše na luxusnější byty, jelikož se jim nadále i přes vyšší ceny daří nalézat kupce. Ti jsou stále častěji „rekrutováni“ z řad investorů, jelikož pro běžné kupující bez dostatku vlastního kapitálu začínají být ceny, potažmo úvěrové zatížení, neakceptovatelné. V dnešní době, kdy se finanční trhy zmítají především kvůli politickým zmatkům v nejistotě a nepřináší požadované zhodnocení, neztrácejí reality rozhodně na atraktivitě. Naopak je řada nových investorů přitahována vidinou pokračování cenového boomu z minulých let.

I přes vysoké ceny novostaveb, na jejichž růst postupně navázaly i byty ve starších či panelových domech, je preference vlastnického bydlení nadále jednoznačná.

Zdroj: retrend.cz

Nabídka je však hrubě nedostatečná, což bude dále podporovat růst cen. Více lidí pak na vlastní nemovitost či úvěr nedosáhne, čímž poroste poptávka po nájmech. To zase přiláká další investory s kapitálem, kteří budou skupovat poslední volné nemovitosti. Tato spirála se točí již několik let a zastavit či ji alespoň výrazně zpomalit se i přes časté politické proklamace stále nedaří.

Značné rozdíly

Výše popsána situace se však netýká tak úplně "zbytku" republiky. Mnohdy i extrémní rozdíly dobře dokumentuje index návratnosti bydlení, který popisuje kolik průměrných ročních příjmů potřebuje průměrná domácnost na pořízení průměrného bytu. Momentální celorepublikový průměr již přesahuje hodnotu 7, medián je pak 5,5 ročního čistého příjmu.

Zdroj: golemfinance.cz

Rozdíly však vyniknou především při pohledu na rozčlenění dle jednotlivých krajů. Poučné je rovněž meziroční srovnání, které odhalí, že růst již v mnoha oblastech není tak „raketový“, jak se může z průměrných hodnot zdát.

Zdroj: golemfinance.cz

Postupný návrat k normálu

Výsledky prodejů nemovitostí za první dva kvartály letošního roku jsou očekávány s jistým napětím. Developeři dosud neslevují, avšak je otázkou, nakolik nakonec na trh dopadne podzimní regulace ČNB, jež dle některých ztíží či dokonce zamezí přístup na hypoteční trh až pětině potenciálních žadatelů o úvěr. Zároveň je zde i aspekt psychologický, kdy šestimístné ceny za čtvereční metr přestávají být akceptovatelné pro spoustu kupujících již z principu. Na druhou stranu však mzdy nadále rostou, zaměstnanost je na rekordní úrovni a domácí kapitál má investice do nemovitostí ve značné oblibě, tudíž s jistotou předpovídat nějaký výrazný úbytek poptávky není možné. Další vývoj dění na realitním trhu tak bude více než zajímavé sledovat.

 

Autor: Vojtěch Hebnar