phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

ČNB nadále počítá s růstem sazeb

Vydáno 7. 2. 2021

Na svém posledním zasedání v minulém týdnu členové bankovní rady ČNB jednohlasně rozhodli o zachování stávající úrovně úrokových sazeb. Dvoutýdenní repo sazba je tak nadále stanovena jako 0,25 %, diskontní 0,05 % a lombardní 1,00 %. Zároveň byla představena i aktualizovaná prognóza makroekonomického vývoje.

Ostrůvek jistoty v moři chaosu

Chování ČNB je dlouhodobě velmi jasně predikovatelné. Stačí sledovat mediální vystoupení jednotlivých členů bankovní rady několik týdnů před jejím zasedáním, aktuálně třeba rozhovory s guvernérem Jiřím Rusnokem, a lze si udělat poměrně jasný obrázek o tom, jaký bude výsledek. Ostatně nejinak tomu bylo i na tom posledním, kde poměr hlasů pro zachování sazeb byl v podobě 7:0 naprosto jednoznačný.

ČNB tento přístup a jistá konzistence dlouhodobě vylepšuje kredit, který byl dříve poněkud pošramocen děním okolo umělého oslabování kurzu koruny. Transparentnost rozhodování je pak dotažena prakticky k dokonalosti skrze nejen zveřejňování a objasňování samotných výstupů ze zasedání, ale i postupné publikace jednotlivých podkladů včetně záznamu z jednání[1]. Národní banka je v tomto bohužel v prostředí české veřejné správy nadále spíše průkopníkem, než aby se jednalo o běžný standard.

Trojí růst sazeb

Zveřejněna byla též podoba nové prognózy makroekonomického vývoje. V ní došlo k výrazné úpravě hned několika parametrů. Jednak byl konečný propad loňského HDP nižší, než bylo očekáváno (-5,6 % vs až -8,0 %), dále došlo ke zvýšení odhadů cen ropy či kurzu USD / EUR, což jsou veličiny mající vliv zejména na kurz tuzemské měny, respektive inflace.

Zdroj: cnb.cz[2] 

Posilování koruny a zároveň zmírnění inflačních tlaků, kdy se očekává v průběhu roku její stabilizace poblíž dlouhodobého cíle v podobě 2 %, spolu s nejistotami okolo vývoje pandemie koronaviru působí jako hlavní argumenty pro zachování stávající úrovně úrokových sazeb.

Zdroj: cnb.cz[2] 

Oproti tomu všemu však prognóza pro letošek nadále počítá s jejich růstem, kdy je první zvýšení očekáváno již ve druhém čtvrtletí letošního roku s tím, že celkově základní repo sazba vzroste během roku postupně ze současné úrovně 0,25 % až na 1,00 %.

Sama bankovní rada však závěry prognózy navenek mírní. Nadále tak nelze jasně říci, kdy přesně ke zvyšování úrokových sazeb přistoupí. Jakmile se však k tomuto kroku ČNB odhodlá, bude zřejmě tempo růstu poměrně rychlé.

 

Autor: Vojtěch Hebnar

 

[1] Zdroj: https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/br-zapisy-z-jednani/Rozhodnuti-bankovni-rady-CNB-1612454400000/

[2] Zdroj: https://www.cnb.cz/export/sites/cnb/cs/menova-politika/.galleries/br_zapisy_z_jednani/2021/download/tk_01sz2021_cz.pdf