phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Poptávka po hypotékách neutuchá

Vydáno 24. 3. 2017

První měsíce roku 2017 ukazují, že poptávka po hypotečních úvěrech je nadále silná. Navzdory černým scénářům se i nyní dá sjednat úvěr s úrokovou sazbou pod 2 %. Další výhled je však nejistý.

Pozitivní začátek roku

Na podzim 2016 sice došlo k prvnímu výraznému nárůstu úrokových sazeb a ke zpřísnění kritérií pro poskytování úvěrů, přesto nebyl dopad těchto kroků pro trh výrazně omezující. Dle údajů z Fincentra Hypoindexu došlo k nárůstu průměrné úrokové sazby u hypoték z minim dosažených v loňském listopadu a prosinci ve výši 1,77 % na únorové hodnoty ve výši 1,87 %. Rozdíl je tedy v pouhé 0,1 %. I podrobnější pohled na bankami nabízené úrokové sazby ukazuje, že při vlastních zdrojích převyšujících alespoň 10 %, ideálně však 20 %, se dá relativně bez problémů vyjednat hypotéka s úrokem začínajícím číslicí 1.

Silný nárůst objemu úvěrové produkce hlásí rovněž i stavební spořitelny, jež se těší zvýšenému zájmu především díky nutnosti dofinancovávat hypoteční úvěry z dalších zdrojů. Tento trend bude v následujících měsících spíše sílit, a to díky novým regulačním pravidlům ČNB

Nejistý výhled

Již od 01.04. vstoupí v platnost nové doporučení ČNB, jež opět poněkud „zamíchá kartami“ na hypotečním trhu. Povolená hodnota LTV klesne ze současných 95 % na 90 %. Mnohem větší dopad však bude mít jiná část v účinnost vstupujícího doporučení – banky budou moci v pásmu od 80 do 90 % LTV realizovat pouze 15 % poskytnutých úvěrů. Dle pesimistických odhadů to bude mít za následek jen v letošním roce propad trhu až o 20 %, tedy že bude poskytnuto až o pětinu méně hypotečních úvěrů než loni. Lze rovněž očekávat, že úvěry v pásmu nad 80 % banky opět zdraží. Možná dojde i k zavedení nových pásem, kdy nyní většina bank výrazněji rozlišuje úvěry pomocí rozdílných úrokových sazeb až nad hranicí 75 – 80 % LTV.

Další kroky

Nynější situace jasně vybízí ke konání. Pokud na hypotéku dosáhnete již nyní, při tom však spadáte kvůli menším vlastním zdrojům právě do pásma 80+ % LTV, s vyřízením úvěru rozhodně neváhejte. Právě na Vás dopadne nová regulace nejtvrději. Pokud naopak hypotéku teprve zvažujete, co nejdříve se poraďte se specialistou ohledně efektivní tvorby vlastní finanční rezervy. Banky totiž budou v budoucnu mnohem více odměňovat nízkou úrokovou sazbou a benevolentnějšími kritérii ty, kteří budou disponovat vlastními zdroji.

 

Autor: Vojtěch Hebnar