phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

ČNB zvyšuje základní úrokové sazby

Vydáno 4. 8. 2017

Na svém čtvrtečním zasedání národní banka upravila hlavní úrokovou sazbu na 0,25 %. Je to první zvýšení sazeb od roku 2008.

Připravený scénář

Nejedná se o nečekaný krok. ČNB si k němu připravovala půdu již od dubnového ukončení intervencí vůči koruně. V původních vyjádřeních se hovořilo o možném zvyšování sazeb v průběhu letošního třetího kvartálu, což sedí. ČNB navíc hrají do karet i ostatní faktory. Jedním z nich je to, že koruna nijak skokově neposiluje, což je způsobeno zejména její překoupeností a postupným realizováním zisků spekulantů, kteří přeci jen upřednostňují rychlejší, i když potenciálně menší zhodnocení. Očekává se totiž, že v průběhu příštího roku by koruna mohla testovat kurz vůči euru na úrovni 25 korun. Roční horizont je však pro mnohé z nich příliš dlouhý.

Dalším důležitým faktorem je neustávající záplava dobrých zpráv z ekonomiky, která začíná pomalu vykazovat známky přehřívání, zejména pak na realitním trhu. Pokud by i míra inflace byla ještě o malinko vyšší než je nyní, vše by pasovalo takřka dokonale.

Další postup

Očekává se, že do konce roku dojde ještě k jednomu mírnému zvýšení (o 0,25 %). Je to však podmíněno zejména klidným kurzem koruny, tedy pokud by se tento pohyboval v pásmu okolo 26 korun za euro. Do dvou let je pak očekáváno postupné zvyšování sazeb až k 1 %, což není nijak drastické. Kromě domácích vlivů je však nutné brát v potaz zejména další kroky ECB, především načasování ukončení programu kvantitativního uvolňování, který nadále běží a v horizontu roku tomu pravděpodobně nebude jinak. Dokud ECB výrazně nezmění svou měnovou politiku, ke skokovému zvýšení sazeb v Česku určitě nedojde.

Dopady na úvěry

Momentální dopady současného zvyšování sazeb budou spíše kosmetické. Větší změny v nabídkách lze očekávat až s případným příštím zvýšením a dalším nastíněním možného vývoje ze strany ČNB. Navíc je pravděpodobné, že budou zdražovat spíše dlouhodobé fixace, a to právě kvůli nejisté podobě sazeb v budoucnosti. Jak však již bylo napsáno výše, momentálně není důvod se nějakého výrazného zdražování kvůli rostoucím sazbám obávat. Peníze a úvěry jsou nadále velmi levné, když reálné úrokové sazby, tedy ty nominální očištěné o inflaci, jsou stále v záporných hodnotách.

 

Autor: Vojtěch Hebnar