phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Konkurenční boj úřaduje

Vydáno 4. 4. 2019

Na poli základních úrokových sazeb stanovovaných ČNB se sice již několik měsíců nic neděje, to ovšem zdaleka neznamená, že to samé platí i pro sazby nabídkové, tedy takové, jaké si žadatelé o úvěr u bank reálně sjednávají. Tam je situace přesně opačná.

Prognóza opět v ohrožení

Pro letošní rok národní banka oficiálně stále počítá s až dvěma zvýšeními úrokových sazeb s tím, že cílem by mělo být se do konce příštího roku přiblížit hranici 3 % u základní repo sazby. Taková byla představa v době, kdy se se zvyšováním sazeb po dlouhých letech opět začalo. Loňská smršť, kdy banky nestíhaly reagovat na jednotlivá hlasování bankovní rady, která pomalu co měsíc posouvala sazby směrem vzhůru, mohl vzbudit mylnou představu, že se stejný scénář bude opakovat i letos.

Především kvůli vnějším vlivům, jako je stále nedořešený Brexit a rizika z něj vyplývající, otevřená možnost eskalace obchodní války mezi USA a Čínou a zejména ekonomické ochlazení v eurozóně, na což reagovala ECB tím, že dlouho očekávané zvýšení úrokových sazeb z nulových hodnot odložila prakticky na neurčito, se ČNB ke zvýšení domácích sazeb v ekonomice zatím nemá.

Banky na tahu

Této klidové situace tak v posledních týdnech využily tuzemské bankovní domy k tomu, aby naplno rozjely boj o zákazníky. Již ke konci roku některé banky přistoupily k tomu, že u úvěrů spadajících do kategorie do 90 % LTV sazby alespoň nezvyšovaly, takže se zmenšil rozdíl mezi jednotlivými pásmy. Zároveň došlo vlivem regulace týkající se posuzování úrovně zadlužení žadatelů o úvěr k ochlazení poptávky po úvěrech, a to v každém měsíci od listopadu loňského roku.

K již obligátním klientským "lákadlům" bank jako jsou odhady a zpracování úvěru bez poplatku se tak přidala i zbraň nejsilnější, a to nižší úrokové sazby. Stále častější je tak jev, kdy nabídkové sazby v pásmu do 80 % LTV začínají dvojkou, v některých případech dokonce i výrazně pod hranicí 3 %. I pásma do 90 % LTV se snížení sazeb dotklo a ustálily se v průměru okolo 3,5 % s tím, že v některých případech se dotýkají i 3 %.

Pokud by situace zůstala nezměněná, tedy že by ČNB například přistoupila pouze k jednomu dílčímu zvýšení sazeb, a to třeba až na konci roku, dá se předpokládat, že by situace na poli nabídkových sazeb mohla být nadále příznivá.

 

Autor: Vojtěch Hebnar