phone 734 831 990
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Zájem o dlouhodobé fixace

Vydáno 5. 4. 2021

Mezi klíčové parametry při sjednávání úvěru na bydlení patří bezesporu nastavení délky tzv. fixačního období. Jedná se o časový úsek, po který je platná sjednaná úroková sazba a během níž má klient určenou pevnou výši měsíční splátky.

Dlouhodobé fixace v popředí

Největší zájem je dlouhodobě o fixace úrokové sazby v pásmu 5 až 10 let. Jedná se o vcelku logický krok, kdy je v případě dlouhodobého úvěru na bydlení preferována spíše jistota předvídatelných nákladů v podobě na roky dané výše splátek než sázka na roční či tříletou „otočku“ úvěru mezi bankami s nejistým výsledkem. Určitou zajímavostí pak je, že sklon k delším fixacím mají spíše více bonitní klienti, kteří před krátkodobým ziskem v podobě nižší sazby u kratších fixací a tím pádem i nižší splátky volí spíše dlouhodobou jistotu pevně daných podmínek.

Poslední dva kvartály pak byly populární i sazby nad 10 let. Mohl za to trend klesajících úrokových sazeb, kdy byly např. 10leté fixace v nabídce bank po dlouhé době i se sazbami začínajícími číslicí 1.

Statistiky však pracují s cca dvouměsíčním zpožděním oproti aktuálně platným podmínkám na trhu. Od začátku roku totiž již minimálně jedna vlna zvyšování úrokových sazeb, zejména právě u dlouhodobých fixací, v cenících bank proběhla. Nynější nabídky 10leté fixace tak oscilují spíše okolo 2,5 % p.a., respektive jsou i vyšší. Více vidět to však bude až v květnových či červnových datech.

Nůžky se rozevírají

V průběhu května je pak očekávána další vlna zvyšování sazeb dopadající nadále spíše na dlouhodobé fixace. Je tak jen otázkou času, než budou fixace na 10 let nabízeny za 3 % p.a. a více.

Skokové zdražování se však zatím nedotýká krátkodobých fixací na 1, 3 a 5 let. Na jejich výši totiž působí hned několik faktorů. Tím nejsilnějším je jejich preference ze strany bank z důvodu extrémního zájmu klientů o refinancování. Dokud bude možné přecházet mezi bankami se svým úvěrem s minimálními náklady, pro banky nebudou dlouhodobé fixace přitažlivé a jejich nabídku budou spíše zdražovat. Zde se čeká pravděpodobně až na soudní spor, který by výkladové stanovisko ČNB týkající se účtovatelných nákladů klientům za předčasné splacení hypoték případně revidoval.

Druhým faktorem je pak zvyšování sazeb ze strany ČNB, což bude mj. významným celospolečenským signálem, že se zejména stav ekonomiky pomalu vrací do normálu. K tomu dojde velmi pravděpodobně ve druhé polovině letošního roku.

 

Autor: Vojtěch Hebnar