phone 721 078 599
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Konec levných korun

Vydáno 27. 6. 2021

Bankovní rada české národní banky na svém červnovém zasedání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu a lombardní sazbu shodně o 0,25 %, tedy na úroveň 0,5 %, respektive 1,25 %. Pouze diskontní sazba tak zůstala zachována, a to na úrovni 0,05 %.

Změna trendu

Pro navrhované navýšení hlasovali hned 4 ze 7 členů bankovní rady. 1 hlasoval o zvýšení rovnou o 0,5 %, zbylí 2 pak hlasovali pro zachování stávajících úrovní. Hlavním důvodem pro zvýšení je snaha o návrat k rovnovážným hodnotám úrokových sazeb, tedy do pásma od 2 do 3 %. Zároveň došlo k přehodnocení celkové situace v oblasti domácích i zahraničních rizik, kdy převážily ty proinflační[1].

Rétorika čelních představitelů ČNB je pak ve vztahu k úrokovým sazbám nadále poměrně „jestřábí“, kdy lze ještě během léta očekávat s vysokou pravděpodobností další navýšení. Na podzim pak bude zřejmě klíčový pandemický vývoj, kdy v případě opětovného zavedení tvrdých lockdownů bude mít růst sazeb určitou pauzu. K jejich snížení již však pravděpodobně znovu ani při takto nepříznivém vývoji nedojde.

Komerční banky nezahálejí

Již během jarních měsíců, kdy došlo k prvním mírným zvýšením nabídkových sazeb ze strany bank, si tyto ověřily, že enormní poptávku po hypotékách vyšší sazby prozatím nikterak nepoškozují. Některé banky tak během posledního půl roku zvedly sazby i čtyřikrát, kdy se běžný standard postupně posouvá k hranici 2,5 % p.a. u hypoték s LTV do 80 %, respektive nad 3,0 % u hypoték s LTV do 90 %. Oproti dnu jsou tak sazby o více než 0,5 % vyšší a jejich růst bude patrně dále pokračovat. 

Stále je však potřeba mít na paměti, že i přesto jsou sazby ve výsledku nižší či na úrovni inflace. Ke snížení váhy zadlužení do budoucna totiž významně přispívá nejen splacená jistina, ale i relativní výše dluhu, kdy „hodnota“ dluhu v čase díky vyšší inflaci klesá. Komu se tedy podaří získat úvěrové financování za stávajících podmínek, je na tom z historického pohledu na cenu peněz nadále relativně dobře.

Ostatně v růstu pokračuje i cena zdrojů na mezibankovním trhu, od kterého se v konečném důsledku výše nabídkových sazeb odvíjí nejvíce. Trend zdražování je tak daný, záleží pouze na jeho tempu.

 

Autor: Vojtěch Hebnar

 

[1] Zdroj: https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/br-zapisy-z-jednani/Rozhodnuti-bankovni-rady-CNB-1624460400000/?tab=statement