phone 721 078 599
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Význam hodnotícího čísla u stavebního spoření

Vydáno 25. 7. 2021

Pokud jste měli v minulosti zájem o řádný úvěr ze stavebního spoření, byl parametr tajemně označený jako hodnotící číslo klíčovým ukazatelem pro jeho přidělení. Přestože dnes od jeho využití upouští čím dál více stavebních spořitelen, nadále své místo v jejich metodikách má. Zpravidla pak platí, že čím starší je původní smlouva o stavebním spoření, tím vyšší je pravděpodobnost výskytu hodnotícího čísla.

Řádný nebo překlenovací úvěr

Stavební spořitelny poskytují dva hlavní typy úvěrů, které se navzájem liší např. ve výši úrokové sazby nebo možnostech mimořádných splátek. Zjednodušeně řečeno, atraktivnější variantou je prakticky ve všech aspektech úvěr řádný. Tedy až na jeden, a tím je dostupnost. Aby totiž člověk dosáhl na řádný úvěr, zpravidla musel mít na smlouvě o stavebním spoření již něco odspořeno. Hranice pro přidělení řádného úvěru pak byla stanovována právě hodnotícím číslem.

Definice tohoto parametru se liší spořitelna od spořitelny. Jeho původním účelem bylo zajištění finanční stability spořitelen, tedy aby neměly nepříznivý poměr mezi výší vkladů a úvěrů. Právě z důvodu přebytku vkladů však jednotlivé spořitelny hodnotící číslo postupně přestávají využívat.

Spoření nade vše

A co má tedy vliv na jeho výši? Schopnost spořit. Tedy jak rychle a kolik dokáže člověk na smlouvě o stavebním spoření naakumulovat prostředků. Pokud tedy zvažujete využití překlenovacího úvěru nebo jej již máte a podmínkou pro přidělení úvěru řádného je dosažení určitého hodnotícího čísla, spořte na své smlouvě o stavebním spoření, která běží souběžně s překlenovacím úvěrem, co nejvíce. A to třeba i skrze mimořádné vklady.

Lze počítat s tím, že hranice mezi překlenovacím a řádným úvěrem je cca ve výši 30 – 40 % z cílové částky. Ve chvíli, kdy je úroková sazba u překlenovacího úvěru minimálně o procento vyšší než u řádného, jde rozdíl u měsíčních splátek v případě milionových úvěrů do tisíců korun měsíčně. Opravdu se tedy vyplatí dosáhnout na příznivější financování skrze úvěr řádný, jenž v některých ohledech vychází lépe i než klasická hypotéka, co nejdříve.

 

Autor: Vojtěch Hebnar