phone 724 936 734
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Centrální bankéři se odhalují

Vydáno 6. 10. 2019

Centrální bankéři se dohodli, že začnou od příštího roku v záznamech z měnových jednání bankovní rady zveřejňovat argumentaci pro podporu svých jednotlivých rozhodnutí, a to včetně přiřazení jména konkrétního bankéře, jenž daná tvrzení pronesl. Nutno podotknout, že ve světě se jedná spíše o ojedinělý přístup.

Dvousečná zbraň

Hlavním cílem je zvýšení transparentnosti a předvídatelnosti kroků jednotlivých členů vedoucího orgánu ČNB. Na každém záznamu si tak bude možné jednoduše dohledat, zda se daný bankéř choval během měnového jednání tak, jak se prezentoval v té době na veřejnosti. Svým způsobem to má být ochrana před tím, aby většina členů netvrdila ve svých mediálních vystoupeních něco (např. že úrokové sazby musejí být zvýšeny), co pak neodpovídá výsledku zasedání (např. 7:0 ve prospěch zachování sazeb).

Finanční trhy dnes reagují výrazně zejména na mediální vystoupení klíčových aktérů, centrální bankéře nevyjímaje. Toto opatření na podporu transparentnosti má pomoci zvýšit předvídatelnost chování bankéřů a zároveň tím omezit volatilitu na trzích, která je častokrát způsobena neočekávaným chováním či prohlášeními.

Bude nyní záležet na každém členovi bankovní rady, jak s touto jmenovitou odpovědností naloží. Již se totiž nebude možné schovat pod roušku anonymity.

Zároveň to však neznamená, že by zmizela volnost v rozhodování. Nyní však bude nutné vše podložit kvalitními argumenty, jelikož kromě rozhodnutí samotného bude daný bankéř hájit i své vlastní jméno. Záznamy z měnových jednání by tak mohly být velmi zajímavým čtením.

Omezená transparentnost

Přijaté opatření se však netýká všech jednání bankovní rady. Např. u debat souvisejících s využitím tzv. nekonvenčních nástrojů, jakým byl třeba kurzový závazek, bude ponechána současná anonymizovaná forma zápisu.

 

Autor: Vojtěch Hebnar