phone 728 544 577
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Dostupnější hypotéky pro mladé

Vydáno 22. 4. 2019

Na pozadí dění na českém realitním trhu, kdy neustává hořekování nad cenovou spirálou, neschopností státu a municipalit reagovat, špatnou legislativou a nefunkčním procesem stavebního povolování, se odehrává další díl bitvy mezi ČNB a retailovými bankami. A nejde o nic jiného než o moc.

Kamínek spustil lavinu

To, že banky nejsou příliš spokojené s letošními produkčními čísly, dávají jejich zástupci v řadě rozhovorů vcelku jasně najevo. Z trhu je kvůli nové regulaci dopadající na posuzování příjmů a zadlužení žadatelů o úvěr a stále rostoucím cenám nemovitostí vytlačováno čím dál více domácností. A o ty, které zůstaly „ve hře“, se strhává lítý boj. Již v průběhu března začaly první bankovní domy jít proti proudu trendu předchozích měsíců a snížily sazby nejprve u vybraných fixací. Jen u toho však nezůstalo. Naplno se rozhořel konkurenční boj, kdy se nabídkové sazby u většiny bank plošně opět dostaly pod 3 %.

V půlce dubna se pak jako blesk z čistého nebe objevila zpráva o tom, že lidé mladší 36 let by měli měkčí podmínky. A rozhodně se nejedná jen o drobnosti – ve hře je návrat tzv. stoprocentních hypoték, hodnota DSTI 50 % a DTI desetinásobek ročních příjmů. To vše na základě zákona.

Jedná se o úlitbu ČNB bankovní lobby, která dlouhodobě blokuje snahu národní banky získat zákonné pravomoce v oblasti stanovování limitů na úvěrovém trhu. Nyní mají její výstupy totiž sílu pouhého doporučení, jež cílové subjekty sice respektují, ale vyloženě vynutitelné nejsou. Nyní se zdá, že právě toto může být bod obratu – ČNB získá pravomoce, po kterých léta touží, a banky zase vítaný stimul pro obnovení zájmu o úvěry v pro ně klíčové skupině potenciálních klientů.

Hypotéky pro mladé verze 2

Na zdárný, a zda-li vůbec nějaký, konec legislativního procesu nechtěla čekat Česká spořitelna. Diskuze okolo nové podoby novely zákona se ani nestačila pořádně rozhořet a vše bylo přehlušeno produktovou novinkou z její dílny. O tzv. Prvobydlení se mohou zajímat lidé do 36 let věku, kteří dosud nevlastní žádnou jinou nemovitost. Nabídka spočívá v tom, že při 90 % hypotéce mají stejné podmínky jako u výhodnější, 80 %. Sazbami se tedy dostanou pod 3 % p.a. Banka se snaží reflektovat především to, že právě pro mladší žadatele je obtížné sehnat až 20 % vlastních zdrojů, aby se o úvěr vůbec mohli ucházet. Vše je navíc naprosto legální. Banky totiž mohou již nyní v rámci svých možností využít až 15 % z celkového objemu poskytnutých úvěrů nad 80 % LTV. Spořitelna se je pouze rozhodla cíleněji distribuovat.

Tento krok zaznamenal silnou odezvu u konkurence. Některé banky již nyní zavedli podobný koncept podpory mladých žadatelů o úvěr, jiné chystají vlastní varianty. Jisté je však to, že i přes poslední zvýšení sazeb ze strany ČNB půjdou v nejbližších týdnech nabídkové sazby spíše dolů.

 

Autor: Vojtěch Hebnar