phone 602 824 763
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Druhé letošní zvýšení sazeb

Vydáno 7. 8. 2021

Česká národní banka po zasedání své bankovní rady na začátku srpna opět zvýšila úrokové sazby. Konkrétně dvoutýdenní repo sazba vzrostla o 0,25 % na 0,75 % a sazba lombardní pak rovnou o 0,5 % na konečných 1,75 %. Jedná se tak o druhé zvýšení sazeb po necelých dvou měsících.

Opět výrazná většina

Dle zápisu z jednání bankovní rady byl poměr hlasování o přístupu k úrokovým sazbám totožný jako na červnovém zasedání. Tedy čtyři členové byli pro zvýšení o 0,25 %, což díky většině nakonec prosadili. Jeden člen pak hlasoval pro zvýšení rovnou o 0,5 % a dva členové byli pro zachování stávajících úrovní.

Odůvodnění zpřísnění měnových podmínek je pak stále stejné, a to sílící inflace. Ta je momentálně poměrně daleko od dvouprocentního cíle ČNB. Aby se alespoň v příštím roce k této úrovni inflace vrátila, je dle situační zprávy a makroekonomické prognózy z dílny analytiků národní banky nutné mj. i zpřísnění dosavadní rozvolněné měnové politiky. Tedy zejména zvýšení úrokových sazeb.

Bankéři více očekávali od posilování tuzemské měny, jejíž kurz poslední týdny spíše přešlapuje na místě a nijak nepomáhá otupovat inflační tlaky způsobené růstem zahraničních cen.

Pomalu polevuje i nejistota z dalšího vývoje ohledně šíření nemoci COVID-19. Přispívá k tomu jak rostoucí proočkovanost napříč populací, tak i víra v to, že i případné zavedení dalších lockdownů nebude mít na ekonomiku výrazný vliv, jelikož se podniky již naučily v tomto prostředí fungovat.

Za pozornost určitě stojí, že Aleš Michl opakovaně zmínil svůj odmítnutý návrh na zpřísnění ukazatele LTV jakožto dle něj adekvátní reakce na přehřátý hypoteční trh[1]. Tato zmínka zůstala prozatím bez širší odezvy.

Klid před bouří

Celým zasedáním se jako červená nit linula myšlenka, že rozhodování o sazbách se definitivně posunulo z roviny zda vůbec na o kolik zvýšit.

Komerční banky prozatím s další vlnou zvyšování nabídkových sazeb vesměs vyčkávají. Jedná se však zřejmě jen o krátkou pauzu před tradičně nabytým podzimem, který patří z hlediska celoročních výsledků bank ke klíčovým obdobím a banky tudíž strategii včetně nastavení sazeb pečlivě ladí do poslední chvíle.

 

Autor: Vojtěch Hebnar

 

 

[1] Zdroj: https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/br-zapisy-z-jednani/Rozhodnuti-bankovni-rady-CNB-1628175600000/?tab=record