phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Půjdou sazby nahoru již v červnu?

Vydáno 17. 6. 2018

Měsíc před letními prázdninami není pro zájemce o hypotéku naplněn zrovna optimistickými zprávami. Po oficiálním potvrzení nových ukazatelů týkajících se posuzování úvěruschopnosti žadatele o úvěr z hlediska výše jeho zadlužení vůči čistým příjmům se chystá další, tentokrát již více konvenční, zásah ze strany ČNB – zvýšení základních úrokových sazeb.

Dříve než se čekalo

Že se něco bude dít se dá u centrální banky poměrně dobře vypozorovat z obsahu a četnosti mediálních prohlášení jejích čelních představitelů. Poslední týdny jsou tak ve znamení diskuzí o nutnosti zchladit ekonomiku i dát nějaký stimul pro tuzemskou měnu, jelikož kurz koruny se nevyvíjí zrovna dle předpokladů a představ národních bankéřů. Místo toho, aby koruna již testovala hranici 25 korun za euro, naopak slábne. Dle Vojtěch Bendy, člena bankovní rady ČNB, by se posílení koruny o procento rovnalo dopadu zvýšení sazeb v ekonomice o 0,25 %. Kurz jde však opačným směrem. Proto je měnový vývoj momentálně v centru zájmu.

Za současným stavem sice stojí vnější kritéria, tedy zejména dění v eurozoně a kroky ECB, přesto má ČNB ve svých rukou nástroje pro jeho ovlivnění. Navíc ECB v červnu přišla s klíčovým sdělením, a to s plánem na ukončení programu kvantitativního uvolňování a postupným návratem sazeb k normálu, což ČNB dále rozvazuje ruce.

Z těchto důvodů je tak velmi pravděpodobné, že v následujících týdnech dojde ke zvýšení základních sazeb, a to na úroveň začínající jedničkou. U většiny bank zatím dobíhají jarní a letní prodejní kampaně, je však vcelku pravděpodobné, že se v návaznosti na kroky ČNB dočkáme úpravy nabídkových sazeb již nyní v létě.

I z důvodu blížícího se plošného zavedení DTI a DSTI ukazatelů, které budou mít výrazný dopad na velký počet žadatelů o úvěr, se tak doporučuje s žádosti o hypotéku zbytečně nevyčkávat.

 

Autor: Vojtěch Hebnar