phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Zářijové zasedání bankovní rady s očekávaným výsledkem

Vydáno 26. 9. 2018

Bankovní rada České národní banky na svém zasedání rozhodla výraznou většinou o třetím zvýšení úrokových sazeb za sebou. Pro bylo šest ze sedmi jejích členů. Nová hodnota dvoutýdenní repo sazby po růstu o 0,25 procenta tak činí 1,50 procenta.

Žádné překvapení

Krok ČNB byl finančními trhy očekáván, což dokumentuje i pohyb koruny, která na nárůst základní úrokové sazby bezprostředně prakticky nijak nereagovala. Čelní představitelé národní banky navíc v uplynulých týdnech dávali ve svých mediálních vystoupeních vcelku jasně najevo svůj vstřícný postoj k dalšímu růstu sazeb. Je tak dost dobře možné, že se letos nejednalo o poslední takovýto výsledek hlasování bankovní rady.

Důležitější však je, že konání ČNB má především ekonomický základ. Hospodářství nadále pokračuje ve výrazné expanzi, inflace se pohybuje především kvůli vyšším nákladům na bydlení nad dvouprocentním cílem národní banky a kurz koruny zůstává nadále výrazně pod úrovní předpokládanou v makroekonomické prognóze. Tomu všemu chce ČNB čelit mj. i pomocí vyšších úroků.

Dopady se pomalu projevují

Předchozí letošní zvyšování sazeb se projevovalo na nabídkových sazbách u úvěrů od jednotlivých bank postupně, vždy s přibližně čtvrtletním odstupem. Nyní je však situace o něco komplikovanější, a to především z důvodu účinnosti nového doporučení ČNB v oblasti posuzování celkového zadlužení žadatelů o úvěr, k čemuž dojde od prvního října. Dosud totiž není jisté, jak se k této nové regulaci všechny banky v praxi postaví. Zároveň jsou i dohady o dopadech těchto opatření na počty nových hypoték vcelku mlhavé.

Lze tak očekávat, že banky, u kterých by byl propad výraznější, budou o to méně spěchat se zvyšováním sazeb. Speciální kategorií jsou kapitálově i klientsky nejsilnější banky na trhu, které se drží vzájemně v šachu. Česká spořitelna, ČSOB i Komerční banka dosud postupovaly se zaváděním novinek i promítáním vyšších sazeb do koncových úvěrů velmi podobně. Jejich dosavadní hospodářské výsledky nenasvědčují tomu, že by se na tom mělo cokoliv měnit. Otazníky jsou tak spojené spíše s menšími hráči na trhu.

 

Autor: Vojtěch Hebnar