phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Konec daně z nabytí nemovitosti

Vydáno 20. 9. 2020

Daň z nabytí nemovitých věcí, jež byla součástí českého daňového systému od ledna 2014 na základě zákonného opatření č. 340/2013 Sb., bude definitivně zrušena. V úterý návrh příslušného zákona dokončil svou cestu Parlamentem a v pátek jej podepsal prezident. Zbývá tak již jen vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Úpravy v procesu

Výsledná podoba zákona se od původní vládní předlohy liší hned v několika bodech. Zejména nedošlo k úplnému zrušení odpočtu úroků z úvěrů na bydlení. Pro úvěry uzavřené po 01.01.2022 však nově platí snížený maximální horní limit, a to z 300 tis. Kč na 150 tis. Kč.

Dále došlo k prodloužení tzv. časového testu pro osvobození zisku z prodeje nemovitosti od daně z příjmů fyzických osob z nynějších 5 let na 10 let. Toto opatření, platné od 01.01.2021, má snížit zájem o koupi nemovitostí na čistou spekulaci. 

Základní parametry, jež byly oznámeny v dubnu letošního roku, však zůstávají v podstatě zachovány. Daňová povinnost se tak nebude týkat nemovitostí, u nichž bylo vkladové řízení na katastru zahájeno v prosinci 2019 a později. Na tyto případy se vztahuje tzv. generální pardon pro podání přiznání k dani z nabytí nemovitosti, potažmo placení této daně. Jsou tak potvrzeny retroaktivní účinky zákona. Pokud již někdo daň zaplatil, budou mu prostředky finančním úřadem vráceny jakožto přeplatek.

Končí tak mnohaletý boj zejména opozičních politiků proti této dani, již mnozí označovali za nespravedlivou či nesystémovou, ze které stát loni vybral 13 mld. Kč.

 

Autor: Vojtěch Hebnar