phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Státní půjčka na bydlení má upravené parametry

Vydáno 28. 2. 2021

Od ledna letošního roku je spuštěn program Státního fondu podpory investic s názvem Vlastní bydlení, který navazuje na dřívější Program pro mladé[1]. Oproti němu přináší celou řadu parametrických změn. I tak je již bohužel hned od začátku zřejmé, že dopady inovovaného programu na bytovou problematiku mladých rodin budou zcela marginální.

Vyšší limity, nadále však mimo realitu

Proklamovaná podpora státu pro mladší ročníky v podobě úvěrového programu stále cílí na totožné využití, tedy výstavbu, koupi či rekonstrukci rodinného domu, bytu nebo družstevního podílu. O úvěr se nadále mohou ucházet manželé, a to i bezdětní, či lidé žijící v partnerství, ovšem pečující o dítě do 15 let. Limitní věk žadatelů je 40 let, kdy stačí, aby v den podání žádosti byl alespoň jeden z nich mladší než je stanovený věk.

Příznivým parametrem je úroková sazba, která v současnosti činí 1 % p.a. a je nabízena na pětileté fixační období. Tržně srovnatelná je pak hranice 90 % u LTV.

Naopak zcela nesmyslné jsou maximální částky poskytnuté na jeden úvěr, kdy u pořízení rodinného domu se jedná o 2,4 mil. Kč, u koupě bytu 2 mil. Kč a rekonstrukce bytu 600 tis. Kč. Zrušeno sice bylo absurdní omezení dle m2 podlahové plochy, přesto jsou prakticky všechny uvedené limity pod hranicí průměrného hypotečního úvěru.

Co pak prakticky vyřazuje tuto variantu financování bydlení ze hry je omezení délky úvěru v podobě 10 let u modernizace a 20 let u pořízení nemovitosti[2]. Bonus v podobě příznivé úrokové sazby tak na domácím rozpočtu žadatele výrazně ve prospěch hypoték přebijí nižší náklady na měsíční splátku, a to díky běžně poskytované délce splatnosti na 30 let. Situaci už pak nezachrání ani spíše úsměvné „odměny“ v podobě odečtu z jistiny úvěru ve výši 30 tis. Kč či slevy z úrokové sazby 0,2 % za každé narozené dítě, kdy však konečná sazba i po zohlednění slevy nemůže klesnout pod aktuálně nabízené 1 % p.a.

Využití tohoto úvěru pro tzv. dofinancování hypotéky také není nikterak výhodné, kdy by stále bylo nutné najít banku, která akceptuje dvě zástavy na jedné nemovitosti, či druhou nemovitost. To je tedy stejné jako při využití dvou hypoték zároveň.

O prakticky nulové ambici vlády tímto programem řešit cokoliv jiného než vlastní PR pak svědčí i celková výše programu, která činí 530 mil. Kč. Jen pro srovnání, objem úvěrů na bydlení poskytnutých v roce 2020 byl přes 250 mld. Kč, tedy takřka 500x více.

V loňském roce bylo v rámci Programu pro mladé uzavřeno pouhopouhých 171 smluv za 207 mil. Kč. To jsou čísla, která nelze označit jinak než jako naprosté fiasko.

 

Autor: Vojtěch Hebnar

 

 

[1] Zdroj: https://www.mmr.cz/cs/ostatni/web/novinky/vlastni-bydleni-bude-diky-vyhodnym-uverum-dostupn

[2] Zdroj: https://sfpi.cz/vlastni_bydleni/