phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Daň z převodu nemovitosti platí od listopadu kupující

Vydáno 31. 10. 2016

Není roku, kdy by daňový systém v České republice nedoznal nějakých parametrických změn. Ta nejbližší startuje od úterý 1. listopadu a mění se jí pravidla pro placení daně z převodu nemovitosti. Hlavní změna spočívá v osobě, která daň platí. Zatímco dosud to zákon nechává na dohodě kupujícího s prodávajícím, což dle ustálené praxe znamenalo, že ji ve většině případů platil prodávající, od tohoto měsíce to bude povinně kupující.

V praxi to znamená, že kupující bude k ceně za pořízenou nemovitost muset započítat čtyři procenta navíc. Samotná výše daně z nabytí nemovitosti se tak nijak nemění.

Rozhodující pro placení daně není okamžik uzavření smlouvy, ale samotné podání žádosti o zápis změny vlastnictví nemovitosti na katastrálním úřadě. Takže kupní smlouvy, jež byly uzavřeny například v říjnu, ale dosud na jejich základě nebyl realizován faktický převod vlastnických práv k dané nemovitosti, se budou z hlediska daní a daňové povinnosti posuzovat dle nové úpravy.

I dle vyjádření Generálního finančního ředitelství, které by mělo sjednocovat výklad nejasných pojmů, je rozhodujícím pouze den vkladu na katastr. Ke smluvním ujednáním, jež by dodatečně zpětně posouvaly účinnost kupní smlouvy před 1. listopad, se totiž nepřihlíží.

Důležitou, ovšem ne příliš zmiňovanou novinkou, bude i konec institutu ručitelství, kdy dle dosud platné právní úpravy kupující ručil za zaplacení daně prodávajícím. Když tedy prodávající svou povinnost nesplnil, musel daň platit kupující.

Cílem těchto změn má být určité zjednodušení, snížení daňových nedoplatků a zlepšení jejich vymahatelnosti od kupujících. Od kupujícího totiž takto půjde případné nedoplatky vymáhat v krajním případě až exekucí nově nabyté nemovitosi. Nový vlastníci, tedy i povinné subjekty, budou rovněž lépe dohledatelní na základě údajů z katastru nemovitostí.

Dopady zatím nejasné

Logickým následkem takovýchto změn by měl být pokles cen prodávaných nemovitostí, jelikož prodávající již nebudou zatíženi daňovou povinností. Proti tomu však stojí neustále silná poptávka po nemovitostech, která cenovému poklesu nejspíš zabrání. Skutečnými „výherci“ tak nakonec budou prodávající, kteří takto díky státu dostanou čtyřprocentní bonus k prodejní ceně.

Pro kupující, kteří si na pořízení nemovitosti chtějí vzít hypoteční úvěr, se v zásadě nic nezmění. Banky půjčí i na uhrazení této daňové povinnosti. Takovéto daňové náklady však sníží objem prostředků, jež bude možné využít na samotný nákup. Pro lepší orientaci v problematice je doporučeno se poradit s odborníkem.

Na závěry a hodnocení dopadů je však ještě brzy, dění na trhu nemovitostí v následujících týdnech a měsících poskytne odpověď samo.

 

 

Autor:   Vojtěch Hebnar