phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Úrokové sazby opět na vzestupu

Vydáno 1. 2. 2018

Bankovní rada na svém dnešním zasedání potvrdila očekávání trhu a zvýšila základní repo sazbu o čtvrt procentního bodu. Zároveň došlo k potvrzení listopadové makroekonomické prognózy.

V souladu s očekáváním

Výsledek dnešního rozhodnutí centrálních bankéřů předjímaly jednak dřívější prohlášení jednotlivých členů bankovní rady a také celkové dění v ekonomice, potažmo kurzový vývoj české měny.

Během svého předchozího zasedání bankovní rada dala celkem jasně najevo, že příští zvýšení sazeb na sebe nenechá dlouho čekat. Někteří ekonomové dokonce očekávali, že k němu dojde již na sklonku uplynulého roku. To se však nepotvrdilo. Na druhou stranu není dnešní krok žádným překvapením a trh s ním víceméně počítal, což dobře dokládá dění na devizovém trhu.

Posilování koruny je vůbec hlavní brzdou vyššího tempa růstu sazeb. ČNB očekává, že hranice 25 korun za euro bude prolomena v polovině letošního roku. Pokud bude tento předpoklad potvrzen a zároveň nenastane nějaká nepředpokládá hospodářská turbulence, budou se základní sazby zvyšovat v roce 2018 již jen jednou. Je však nutné počítat s tím, že jakmile ECB začne o zvyšování základních sazeb v eurozóně byť jen nahlas uvažovat, razantní posilování tuzemské měny skončí. Potom přijde na řadu výraznější růst sazeb, než se odehrává nyní.

České hospodářství je nadále ve velmi dobré kondici. Všechny indikátory důvěry, od spotřebitelů přes podnikatele, jsou na rekordních úrovních. Mzdy výrazně rostou, nezaměstnanost se naopak drží nízko. Určitou nejistotu vyvolává dění na realitním trhu, na který bude nepochybně upřena zvýšená pozornost národní banky.

Poklidný rok

Pokud bude dění v ekonomice v souladu s očekáváním, bude průběh roku z hlediska zvyšování nabídkových úrokových sazeb u úvěrů poklidnější, než tomu bylo ve druhém pololetí roku 2017. ČNB je ve svých krocích nadále velmi transparentní a nechává dostatečnou časovou rezervu pro reakci trhu na její případná opatření. To dodává všem subjektům, zejména bankám a potenciálním zájemcům o hypotéku, na jistotě.

 

Autor: Vojtěch Hebnar