phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Co vyřešit před výběrem nového domova

Vydáno 9. 5. 2021

V dnešní době o získání vybraného bydlení rozhodují sotva hodiny, mnohdy je vyžadováno vyjádření k rezervaci už po samotné prohlídce. Aby se mohl člověk plně soustředit pouze na samotnou nemovitost a její stav, je vhodné v případě, že hodlá koupi financovat úvěrem, mít maximum záležitostí vyřízených dopředu.

Štěstí přeje připraveným

Nejprve je nutné si udělat pořádek ve vlastních financích. Spočítat si, jaká je nejvyšší možná suma plateb souvisejících s bydlením, aby to nebylo pro domácnost příliš omezující nebo dokonce rizikové. Schválně je napsáno suma plateb, protože s bydlením se nepojí pouze splátka úvěru, ale i platby za energie, fondy oprav, pojištění, správu domu atd.

Dále je potřeba se co nejrychleji zbavit různých kontokorentů a kreditních karet, které zbytečně zhoršují bonitu domácnosti.

Vyplatí se také nalít si čistého vína v oblasti příjmů. To, že na účet chodí určitá suma, totiž ještě neznamená, že se na ni banky budou dívat jako na čisté příjmy. Ideální je samozřejmě zaměstnanecký poměr na dobu neurčitou v odvětví nepostiženém koronavirem. Vše ostatní už je s mírným rizikem. Podnikající osoby dokládají zpravidla daňová přiznání za dva uplynulé roky a minimálně to poslední musí mít odpovídající zisk. S tím je samozřejmě spojena i úhrada plateb na sociální a zdravotní pojištění, případně daně z příjmů.

Zapomínat by se pak určitě nemělo na různé prohřešky z minulosti v podobě zpožděných či dokonce neuhrazených plateb za mobilní tarify, energie či spotřebitelské úvěry. Bankovní registry je totiž rády připomenou.

Rovněž pokud se chystáte na založení rodiny, musí být úvěr vyřízen ještě před využitím podpůrčí doby v mateřství. Zároveň je nutné v takové situaci vše opravdu dobře zvážit, protože během tzv. rodičovské je příjem jednoho z partnerů výrazně nižší a navíc do domácnosti přibyde nový člen, s nímž se kromě radostí pojí i vzrůstající náklady.

Kromě měsíční bilance domácnosti je potřeba analyzovat i stávající finanční rezervy, potažmo možnosti doplacení zbývající ceny nemovitosti nebo dozaručení k úvěru. Banky totiž oficiálně neposkytují tzv. stoprocentní úvěry.

Při zohlednění všeho výše uvedeného by měl vypadnout určitý obrázek o tom, v jaké cenové a nákladové relaci je ideální nové bydlení hledat.

Se samotným výběrem se pak může pojit ještě jedno úskalí, a to výrazně vyšší kupní cena, než je pro danou lokalitu a typ staveb obvyklé. V takovém případě totiž poměrně reálně hrozí, že odhad od banky, který je klíčový pro finální podmínky úvěru, bude znít na cenu nižší. Pak je prakticky jediným východiskem buď doplatit rozdíl z vlastních zdrojů, a nebo najít další nemovitost k ručení. Ještě je pak možné zkusit určitým způsobem problému za využití různých cenových map předejít a předraženým nemovitostem se zkusit vyhnout.

 

Autor: Vojtěch Hebnar