phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Úrokové sazby se pomalu vydávají směrem vzhůru

Vydáno 16. 9. 2017

Dopady posledních kroků národních bank, v Česku zejména ČNB a ECB, se začínají projevovat i v reálné ekomonice, a to v podobě výše nabízených úrokových sazeb u úvěrů. A ty pomalu, ale jistě, rostou.

Opačný trend

V minulých měsících skokově rostly sazby nabízené v pásmu nad 80 % LTV. Většina z nich se dostala nad 3 % a některé kombinace dokonce atakovaly 4 % hranici. Bylo to dáno především doporučeními na omezení produkce a místy až trochu přehnanými reakcemi bank, jež se pomocí vyšších sazeb snažily zájem o další úvěry utlumit. Navíc je celý mechanismus doporučení (hypotéky do 80 % LTV bez omezení, mezi 80 a 90 % LTV maximálně v 15 % objemu produkce a nad 90 % zakázány) ze strany ČNB v aktuální podobě platný teprve od dubna, takže má za sebou vlastně jen jeden celý kvartál. Že jsou banky se současným nastavením sazeb v tomto pásmu prozatím spokojeny dokazuje především relativní klid, co se týká provedených ceníkových změn sazeb ve druhém kvartále.

Naopak směrem nahoru se vydaly sazby u hypoték s LTV do 80 %, které dosud spíše stagnovaly a jichž se předchozí regulace produkce přímo nedotýkala. Sice je stále ještě možné nadále sehnat úvěr se sazbou pod 2 %, ale na rekordní hodnoty z loňského července lze zapomenout (tehdy začínaly nejnižší sazby na 1,29 % p. a.).

Zdroj: poradci-sobe.cz

Děje se tak kvůli rostoucí ceně peněz, které se dostávají na hodnoty z roku 2014. V té době však byly poskytovány úvěry prakticky o procento dražší, než jsou dnes. Díky silným konkurenčním tlakům je prozatimní rúst sazeb spíše kosmetický, ale lze očekávat, že s klesajícím objemem produkce začnou banky kvůli profitabilitě zvyšovat úrokové sazby výrazněji. Doposud totiž čelily klesající úrokové marži zejména růstem objemu produkce. I letošní rok má co do objemu skvěle nakročeno, je však otázkou, jak dlouho a jestli lze vůbec takovéto výsledky dále udržet.

Praktická jistota

Česká ekonomika šlape na plné obrátky, dle některých ekonomů se již dokonce začínají objevovat známky jejího přehřívání. Nezaměstanost se dostala na historicky nízké hodnoty, rostoucí platy počínají lidé konečně pociťovat i na vlastní peněžence. Ruku v ruce s tím se však začíná pomalu probouzet inflace, na kterou reaguje ČNB pomocí zvyšování úrokových sazeb. K tomu došlo letos poprvé od roku 2008, což je opravdu dlouhá doba. Je to signál pozvolného konce levných peněz.

Zatím se však lze v českých podmínkách bavit o zvyšování sazeb maximálně o desetiny. Hodnoty inflace nejsou natolik kritické, aby ČNB nutily k důraznějšímu řešení. Navíc jsou zde ještě faktory nejasného termínu ukončení kvantitativního uvolňování ECB a stále překoupená koruna, což brání jejímu výraznějšímu posílení. Trend je však zřejmý.

 

Autor: Vojtěch Hebnar