phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Refinancování dle nových podmínek

Vydáno 24. 9. 2017

V letošním roce proběhla či proběhne refixace u rekordního počtu hypotečních úvěrů. Týká se to zejména těch, jež byly sjednávány mezi lety 2012 a 2014, tedy s nejpopulárnějšími fixačnímini obdobími na 3, respektive na 5 let. Po refixace budou i tyto dříve uzavřené hypotéky upraveny dle podmínek daných zákonem o spotřebitelském úvěrů, který je účinný od loňského listopadu.

Výhody pro všechny

Na refinancující čeká hned několik podstatných novinek. Nově budou moci splatit každých 12 měsíců až 25 % ze zbývající části úvěru zdarma a bez udání důvodu. Dále bude možné splatit celý úvěr předčasně v případech nenadálých životních situací s výrazně negativním dopadem na příjmy domácnosti (smrt či závažné onemocnění). Pro ostatní důvodu si banka může účtovat účelně vynaložené náklady, které se zřízením a vedením hypotéky měla.

Při prodeji nemovitosti pak jsou nově poplatky účtované bankami za předčasné splacení limitovány 1 % z celkové výše úvěru, maximálně 50 tis. Kč. Úvěrová smlouva však musí být platná alespoň 24 měsíců.

Zároveň v dalším fixačním období dojde k prodloužení doby, po kterou budou mít úvěrující k dispozici nabídku nových úvěrových podmínek od poskytovatele hypotéky. Nyní to bývá standardně 1 měsíc, nově to jsou měsíce 3. To už je dostatečná doba k tomu, aby bylo možné opravdu do hloubky projít a srovnat podmínky na trhu a případně i vyřídit nový úvěr.

Pozor na přehnaná očekávání

Od podzimu loňského roku, kdy byly úrokové sazby u hypotečních úvěrů na historických minimech, se podmínky zejména u úvěrů s vysokým LTV výrazně změnily. Sazby v pásmu nad 80 % LTV se dnes pohybují okolo 3 % p. a., což je sice stále o nějakou desetinu lepší, než byly u těch nabízených v letech 2012-2014, ovšem rozdíl již není tak markantní. A do budoucna bude přibývat situací, kdy si refinancující z hlediska úroků a výše měsíčních splátek při nových podmínkách nejen že výrazně nepolepší, ale dokonce si spíše pohorší. Je tomu tak proto, že úrokové sazby v ekonomice a cena peněz jako taková po mnoha letech roste.

 

Autor: Vojtěch Hebnar