phone 602 950 001
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Klíčové období pro refinancování hypoték se blíží

Vydáno 13. 8. 2023

Při sjednání hypotečního úvěru je jedním z hlavních parametrů takzvaná délka fixačního období. Ta udává, po jakou dobu budou sjednané podmínky v podobě výše úrokové sazby a od toho odvozené měsíční splátky platné. Historicky patří mezi nejoblíbenější délky fixace 5 let, v uplynulých letech, kdy se realizované sazby u úvěrů pohybovaly i pod 2 %, měly vysoké zastoupení u úvěrů na bydlení i fixace sedmileté či desetileté.

Dodatečný efekt hypotečních žní

Mezi roky 2018 a 2019 byly sjednány hypotéky za bezmála 420 miliard korun. Tyto úvěry měly průměrnou úrokovou sazbu ve výši 2,7 %. Právě v tomto období výrazně narostla obliba delších fixací, když se průměrná délka fixace v roce 2019 dostala až na úroveň 7,6 roku.

Zároveň dochází k výraznému zkracování fixací u úvěrů sjednaných postupně po roce 2021, kdy začal poslední růst úrokových sazeb na stávající úrovně. Průměrná doba fixace se tak zkrátila na 5,1 roku.

V následujících dvou letech tak skončí u výrazné majority výše popsaných úvěrů fixační období. Klíčové bude, kam se dále vydají úrokové sazby. Ty sice poslední měsíce klesají, když se v červenci u realizovaných hypoték dostaly na úroveň 5,8 %. Tempo poklesu je však velice pozvolné a pro řadu domácností by tak reálně hrozilo, že jim měsíční náklady na úvěr kvůli vyšším úrokům v budoucnu vzrostou o desítky procent.

Hlavní úvěrová nálož z hlediska refinancování je očekávána v letech 2025 až 2028, kdy bude mít výročí fixace 907 miliard korun hypoték, jež byly poskytnuty mezi lety 2020 a 2022. Drtivá většina z nich pak se sazbou okolo 2 %.

Návrat k normálu

Je potřeba vnímat to, že z dlouhodobého hlediska se standardní úrokové sazby u úvěrů na bydlení pohybují okolo 4 %. Již v příštím roce by se pak při naplnění očekávaného ekonomického vývoje v Česku i ve světě měly sazby právě na úroveň začínající číslicí 4 dostat.

Sice to bude mít stále za následek vyšší měsíční splátky oproti stávajícímu nastavení, změna by však již neměla být skoková jako je tomu nyní. Situaci pak pomáhá vylepšit i fakt, že stále zbývá relativně dost času se na novou výši splátek připravit.

Naopak podcenění by mohlo mít velmi negativní důsledky. Sazby ve výši 2 % byly dány výjimečnými okolnostmi a návrat na tyto úrovně je vysoce nepravděpodobný. Sázka na budoucí na jejich budoucí návrat se při stávajících vyhlídkách nevyplatí.

 

Autor: Vojtěch Hebnar