phone 734 831 990
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Sazby zachovány

Vydáno 28. 3. 2019

Během loňského roku se ČNB odhodlala ke zvýšení úrokových sazeb hned pětkrát. Naposledy se tak stalo v listopadu. Od té doby však i přes proklamace některých členů bankovní rady k další úpravě nedošlo.

Převažují externí vlivy

Pro zachování sazeb hlasovalo pět členů, pro zvýšení o 0,25 % byli dva členové. Situace v tuzemském hospodářství při tom stále hovoří spíše pro zvýšení sazeb. Extrémně nízká nezaměstnanost a s tím spojené mzdové tlaky, které zase ženou nahoru inflaci, nadále přetrvávají. Únorová hladina inflace byla o 0,7 % nad dlouhodobým dvouprocentním cílem ČNB. Zároveň neposiluje ani kurz koruny, který by mohl být protiváhou k růstu úrokových sazeb a národní bance by v tomto značně ulehčil situaci.

Důvodem pro opatrnost ze strany ČNB jsou tak jednoznačně rizika vyplývající z dění v zahraničí. Americký FED dle některých svých zástupců již pomalu dosáhl hladiny rovnovážných úrokových sazeb a jejich případné další zvyšování bude mít spíše kosmetickou podobu, pokud k němu vůbec dojde. ECB se k opuštění nulových sazeb nadále nemá, navíc v eurozóně samotné se začíná dostavovat ekonomické ochlazení. Stále není dořešen Brexit, což mnohé firmy nutí k odkládání investic a rušení objednávek a všeobecně to zvyšuje nejistotu na trhu. Do problémů se zejména kvůli slabým prodejům automobilů dostává i německá ekonomika, což se s určitým prodlením projeví i v tuzemsku.

Vývoj domácí ekonomické situace tak nadále zvyšování úrokových sazeb umožňuje, ovšem musí k tomu být vhodné i vnější podmínky. Dle predikce ČNB by mohly být sazby ještě letos upraveny dvakrát, ovšem nakonec k tomu nemusí dojít vůbec. První z řady nejistot, Brexit, by měl být dořešen již v rámci dní. Reakce národní banky na nastalý vývoj by pak mohla přijít nejdříve na květnovém zasedání bankovní rady. Do té doby lze obecně očekávat na poli úrokových sazeb spíše klid, kdy může i vlivem různých obchodních kampaní jednotlivých bank docházet k určitým akčním snížením. Nakonec tak v současném prostředí nabídkových sazeb bude mít největší reálný vliv na jejich podobu konkurenční boj.

 

Autor: Vojtěch Hebnar