phone 734 831 990
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Buřinka vychází vstříc poptávce po družstevním bydlení

Vydáno 16. 8. 2019

S tím, jak růst cenové hladiny na realitním trhu neustává, se do centra zájmu dostávají zpět i formy vlastnictví, které zůstávaly dříve ve stínu toho v Česku doposavad dominantního, osobního. Jednou z nich je především u starší zástavby častější družstevní vlastnictví.

„Stopka“ pro bankovní financování

Z hlediska dostupnosti financování pořízení nevychází družstevní byt v již zavedeném družstvu zrovna nejlépe. Pro banky je skutečnost, že byt nebude mít zájemce o úvěr ve svém přímém, osobním vlastnictví, nepřekročitelný problém. Přesto je vhodné se o situaci v konkrétním družstvu blíže informovat, jelikož v jeho stanovách může být ustanovení, že je byt možné za určitých podmínek (doplacení anuity, souhlas ostatních členů družstva) převést do osobního vlastnictví. Pokud by k tomu došlo do jednoho roku od převodu podílu, je možné si vyřídit klasický hypoteční úvěr s odloženým čerpáním. Je to však spíše ojedinělý případ, který se hojněji vyskytuje pouze u nově založených družstev.

Pro jedny risk, pro druhé příležitost

Jako mezeru na trhu a určitou příležitost vnímají tyto případy stavební spořitelny, jež nabízejí možnost využití úvěrů bez nutnosti zajištění další nemovitostí právě pro pořízení družstevního bytu bez rozlišení na novostavbu či starší byt, a to až do výše 2,5 mil. Kč. Je sice nutné počítat s o něco vyšším úročením (aktuálně 3,99 % p.a.) a kratší splatností (18 let) než u klasické hypotéky, což navýší měsíční splátku, přesto tato nabídka z dílny Stavební spořitelny České spořitelny nemá aktuálně konkurenci. Především na menších městech tak může hravě vyřešit jakýkoliv případ převodu družstevního podílu, jelikož tyto se oproti cenám bytů v osobním vlastnictví prodávají standardně s určitým diskontem.

Družstevní bydlení má celou řadu specifik a svým výrazným komunitním charakterem nemusí vyhovovat každému. Silné stránky (úvěr v případě výstavby / pořízení bytového domu si bere družstvo, tudíž odpadá prokazování příjmu jednotlivce, v případě převodu podílu se neplatí daň z nabytí nemovitých věcí) jsou vyvažovány i určitými omezeními (za dluhy družstva zodpovídají zpravidla všichni družstevníci, možnost omezení převoditelnosti, silně demokratický princip správy), jejichž dopady a závažnost si už musí každý vyhodnotit pro sebe sám. Důležité je, že se finanční instituce snaží vyjít pomalu rostoucí poptávce po financování tohoto typu bydlení vstříc. S rostoucími nároky na zájemce o hypoteční úvěr totiž lze očekávat, že družstevní bydlení bude zvažovat jako dostupnou alternativu čím dál více lidí.

 

Autor: Vojtěch Hebnar