phone 734 831 990
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Katastr nadále bez omezení

Vydáno 6. 6. 2021

Provozovatel katastru nemovitostí, Český úřad zeměměřičský a katastrální (dále jen „ČÚZK“), od června zavádí změny v přístupu k veřejným informacím dostupným právě z katastru. Ty se nakonec projevují tím, že došlo k omezení tzv. anonymního nahlížení na některá z vybraných dat.

Odpor vůči robotům

Ze strany zástupců ČÚZK byl dáván již delší dobu najevo velmi rezervovaný přístup k nejrůznějším projektům, jež měly za cíl mj. pomocí dat z katastru tvořit pokud možno co nejpřesnější cenové mapy nemovitostí, reporty z dění na realitním trhu apod.

V posledních letech díky zvýšenému zájmu o vývoj na trhu nemovitostí totiž došlo doslova k boomu informačních platforem využívajících softwarové roboty k těžbě dat, které následně nabízí mnohdy v přehledné, ucelené a uživatelsky příjemné formě. To však mělo za následek, že původně rezervovaný přístup ČÚZK k poskytování dat z katastru se kvůli vytěžování jejich databáze změnil v otevřený odpor.

Problémem je spor mezi dvěma základními právy, a to ochranou osobních údajů na jedné straně a právem na informace na straně druhé. ČÚZK v průběhu jara představil novinky v online přístupu do katastru, které měly spočívat v možnosti nahlížet pouze ve dvou režimech. Ten první, bezplatný, je opřen o využití autentizačního nástroje v podobě eidentita.cz, jenž slouží k prokázání identity uživatele online. Mezi identifikační prostředky patří občanský průkaz s čipem, bankovní identita nebo služba mojeID. Druhý režim je pak starý známý Dálkový přístup, který lze využívat již nyní.

S blížícím se termínem pro spuštění upravené verze nahlížení do katastru se však objevil výrazný tlak na to, aby se katastr tímto způsobem anonymizovanému nahlížení neuzavíral. Po několika jednáních s ministerstvem zemědělství nakonec ČÚZK představilo finální návrh, který spočíval v zavedení tzv. CAPTCHA testu ve chvíli, kdy má uživatel zájem o data obsahující osobní údaje vlastníků či účastníků řízení. Ve výsledku tak má být zachován anonymní přístup a zároveň bude i stížena softwarovým robotům jejich dosavadní těžba dat.

 

Autor: Vojtěch Hebnar