phone 734 831 990
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Léto v podání stavebních spořitelen

Vydáno 11. 7. 2019

S poklesem zájmu o úvěry se nepotýkají jen banky, ale i stavební spořitelny. Jejich reakční doba sice bývá o něco pomalejší, přesto to neznamená, že by s tímto trendem skrze úpravy produktové nabídky nebojovaly.

Více smluv, méně úvěrů

Základní produkční čísla za prvních šest měsíců letošního roku hovoří jasně. Nových smluv o stavebním spoření bylo uzavřeno 240 950, což je meziroční nárůst o 3 %. Celkový objem cílových částek na uzavřených smlouvách lehce poklesl na 98,3 mld. Kč. Úvěrová čísla jsou na tom oproti loňsku o třetinu hůře jak co do objemu, tak počtu samotných úvěrů.

Zdroj: stavebky.cz

Zájem o nové smlouvy, respektive stabilizaci hodnot i v oblasti cílových částek, si lze vysvětlit skrze opětovné vnímání stavebního spoření ze strany veřejnosti jakožto spořícího produktu „pro každého“. Bez dalších podmínek a speciálních nároků je možné dnes uzavřít smlouvu s úročením mimo státní podporu ve výši 1,2 %, navíc je možné díky velkému množství různých akčních nabídek dosáhnout i na odpuštění poplatku v podobě 1 % z cílové částky. V případě, že by se zájemce o novou spořící smlouvu zrovna profilací „trefil“ do některé z akčně zvýhodněných skupin, nabízí se pak i zajímavější podmínky.

Zdroj: stavebky.cz

V úvěrové oblasti znatelně ochabl stimul posledních let v podobě doúvěrování hypotečních úvěrů. Důvody poklesu jsou vesměs stejné jako u hypoték – neustále rostoucí ceny nemovitostí, které již tuzemské domácnosti nechtějí či zkrátka nemohou akceptovat a tvrdý dopad regulace v podobě omezování maximální výše zadlužení vůči čistým příjmům. Především tyto dvě ingredience mají na svědomí koktejl, ze kterého má tuzemský realitní trh značnou kocovinu.

Podzimní ofenziva

Vzhledem k tomu, že se letos nejspíše ČNB odhodlá k maximálně jednomu zvýšení sazeb, a to jestli vůbec, zřejmě tlak na růst úroku u spořících tarifů končí. Naopak klesající produkční čísla u úvěrů nejspíše způsobí, že podzim, tradičně považovaný za nejsilnější období z hlediska zájmu o úvěrové produkty, bude letos na akce obzvláště nabitý. Již nyní se zvýhodněné sazby úvěrů i z dílny stavebních spořitelen přibližují hranici 2 %. Je tak otázkou, zda se ještě i letos nedočkáme jejího prolomení, jelikož úvěrové instituce jsou prozatímními úvěrovými objemy velmi nespokojené.

 

Autor: Vojtěch Hebnar