phone 602 824 763
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Kompenzační opatření proti dopadům koronaviru

Vydáno 15. 3. 2020

Ve čtvrtek byl představen balíček opatření, které mají především zaměstnancům a OSVČ alespoň částečně zmírnit finanční dopady související s šířením koronaviru Covid-19, respektive navázanými ochrannými opatřeními.

Odložené splátky bez komplikací

V případě, že lidé z důvodu karantény musejí zůstat doma nebo mají vyřízeno ošetřovné kvůli dětem, které nemohou nyní chodit do školy, sníží se jim jakožto zaměstnancům výdělek na 60 %. Využití ošetřovného je navíc časově omezené, tudíž je pak nutné čerpat volno, a to ať už placené nebo neplacené. U OSVČ pak výdělek klesne v těchto případech mnohdy v podstatě na nulu.

Především těmto lidem by měla pomoci iniciativa České bankovní asociace, která vyzvala jednotlivé banky k odložení splátek úvěrů v odůvodněných případech až po dobu tří měsíců. Zároveň s tím asociace zahájila jednání s ČNB, aby kvůli tomuto opatření neměly banky problémy s dohledem regulátora.

Reálné postupy jednotlivých bank se však liší. Některé se k prohlášení připojily v plném rozsahu a v těchto dnech postupně zveřejňují podrobnosti. Jiné jsou však zdrženlivé a nabízejí svým klientům využití stávajících možností ke snížení či odložení splátek.

Důležité je také to, že v případě, kdy žadatel o odložení z důvodu souvisejícího s dopady současné virové pandemie tohoto opravdu dosáhne, nepromítne se mu tato skutečnost negativně do bankovních záznamů, jako je tomu v případě klasického odložení splátek.

Další opatření na cestě

Spolu s tím se rozbíhá i program bezúročných půjček pro podnikatele a malé podniky. Konkrétní parametry, tedy minimální výše, podoba splátkového kalendáře nebo kontaktní místa pro vyřízení jsou nadále projednávány.

Také dochází k prodloužení lhůt pro podání různých daňových přiznání. V případě daně z příjmů fyzických osob, což je pro mnohé žadatele o úvěr stěžejní dokument, je lhůta pro podání zatím prodloužena do 30.06., aniž  by bylo nutné doložit jakoukoliv souvislost s negativními dopady ochranných opatření vůči šíření koronaviru.

Stát nabízí též lidem, kteří se ocitli ve finanční nouzi, jednorázovou dávku okamžité hmotné pomoci.

Situace se každopádně mění v podstatě z hodiny na hodinu. V současnosti se však zdá, že ochranná opatření budou nadále stupňována. Ruku v ruce s tím by však měly následovat nejrůznější kompenzační opatření. Klíčový je z hlediska náhrady škody vzniklé v souvislosti s krizovými opatřeními zejména § 36 zák. č. 240/2000 Sb., krizový zákon, který odpovědnost státu jasně vymezuje. Podnikatelé, kteří museli zavřít či omezit své provozy, by tak neměli zůstat bez prostředků.

 

Autor: Vojtěch Hebnar