phone 736 784 542
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Zachování statu quo

Vydané 20. 12. 2018

Na svém posledním zasedání v letošním roce Bankovní rada ČNB přerušila sérii čtyř zvýšení sazeb za sebou. Ponechala tak úroveň dvoutýdenní repo sazby na 1,75 %, diskontní sazby na 0,75 % a lombardní na 2,75 %. Rada tentokrát nebyla ve svém postoji jednotná, když hned dva ze sedmi členů hlasovali pro zvýšení sazeb o 0,25 %.

Očekávaný scénář

Výsledek zasedání byl dopředu předpokládán. I přes zprávy o zpomalující hospodářské aktivitě a inflaci neměli jednotliví členové bankovní rady důvod měnit svá deklarovaná stanoviska. Koruna se po určitém oslabení v průběhu podzimu ustálila a především podoba jejího kurzu pak bude určujícím faktorem pro výši a tempo zvyšování sazeb v příštím roce. Stávající ekonomická prognóza, která je pro ČNB základním podkladem pro posuzování makroekonomického vývoje, totiž stále počítá s kurzem koruny o cca 50 haléřů vyšším.

Ostatně ČNB a její představitelé jsou v drtivé většině svých kroků transparentní a o případných změnách se snaží trhy informovat s předstihem. Proto již nyní guvernér ČNB Jiří Rusnok hovořil na tiskové konferenci o příštích zasedáních rady, a to ve vztahu k předpokládanému tempu zvyšování úrokových sazeb. Všeobecně se očekává, že v únoru bude základní sazba zaokrouhlena na 2 %. Další vývoj je však momentálně nejasný, především z důvodu značné nestability globálního politicko-ekonomického prostředí.

Jisté však je, že momentální tempo růstu sazeb zachováno nezůstane. Po únoru může totiž následovat „přestávka“ v délce několika čtvrtletí, která umožní ČNB držet se původního scénáře, tedy dostat dlouhodobé rovnovážné úrokové sazby na úroveň 3 % v průběhu roku 2020.

Banky neotálejí

Pokud během roku jednotlivé banky poněkud váhaly se zvyšováním nabídkových sazeb v souladu s tempem stanoveným ČNB, na podzim většinu úrokových rozdílů smazaly. To se projevuje v tom, že sazby začínající trojkou jsou již pomalu standardem, nikoliv okrajovou částí jejich sazbového portfolia. Je pravděpodobné, že každé další zvýšení sazeb ze strany národní banky již ty komerční zapracují do svých nabídek v řádu týdnů, nikoliv měsíců, jak tomu bylo ještě nedávno.

Proto by měl každý zájemce o úvěrování pozorně sledovat dění okolo ČNB, která naštěstí vydává dopředu relativně hodně signálů, než k samotné úpravě sazeb přistoupí. Do příštího zasedání bankovní rady se tak nabízí ještě dvouměsíční časový polštář, než budou s největší pravděpodobností úvěry opět o něco dražší.

 

Autor: Vojtěch Hebnar