phone 736 784 542
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Rušné jaro stavebních spořitelen

Vydané 17. 5. 2019

Druhý kvartál letošního roku se nese ve znamení akcí, slev a zvýhodnění nejen u klasických bankovních institucí poskytujících hypoteční úvěry. Pozadu totiž nezůstávají ani stavební spořitelny, které se snaží s poklesem zájmu zejména o úvěry z prvních měsíců letošního roku rovněž bojovat.

Změny na všech frontách

V oblasti spoření se standardem stávají tarify okolo úrovně úročení 1,2 % p.a. Některé stavební spořitelny jej zavedly automaticky pro všechny zájemce bez výjimky, jiné dělí úroky na základní a bonusové, které jsou podmíněny splněním dalších parametrů (doba spoření, uložení určitého objemu peněz na smlouvu během prvních měsíců od podpisu, výše pravidelné úložky). Stavebním spořitelnám sice klesá celkový počet úvěrů, roste však jejich objem. Potřebují tedy přilákat kapitál, aby byly schopny úvěry financovat i do budoucna. Lze tak očekávat, že obecná sazba úročení ve výši 1,2 % nemusí být pro letošek konečná.

Velmi příjemným bonusem je pak odpuštění či refinancování vstupního poplatku, který je standardně účtován ve výši 1 % z cílové částky. Zde se nabídky jednotlivých stavebních spořitelen opět liší, kdy nejzajímavější je momentálně akce z dílny Modré pyramidy, která u speciální nabídky vyplácí klientovi prémii za uzavření smlouvy ve výši vstupního poplatku, a to až do výše 10 tis. Kč (cílová částka až 1 mil. Kč). Tato prémie se standardně vyplácí na smlouvu o stavebním spoření.

Co se týká úvěrů, i zde se v poslední době u většiny spořitelen měnily nabídky. Překlenovací úvěry zajištěné nemovitostí prolomily sazby 3 % p.a. a většina stavebních spořitelen již nějakou takovou nabídku pod touto úrovni má. Bez zajištění nemovitostí se pak sazby pohybují v rozmezí těsně pod 5 % až po 6 % p.a. To je nabídka srovnatelná s klasickými spotřebitelskými úvěry, avšak s tím rozdílem, že je zde několikanásobně delší splatnost (tudíž nižší měsíční splátka), státní podpora a časem i "překlopení" do režimu standardního úvěru ze stavebního spoření. Zde je možné se při splnění určitých podmínek pohybovat v rozmezí úrokových sazeb okolo 3 – 3,5 % p.a.

Jisté místo na slunci

Stavební spoření má stále v určitých situacích nezastupitelnou roli. Z hlediska spoření se v některých případech lehce vyrovná i překoná spořící a termínované vklady, kdy je možné při využití akční nabídky smlouvu ukončit již po dvou letech, kdy takto sice střadatel přijde o státní podporu, zůstane mu však úrokový bonus, případně sleva za vedení účtu či vstupní poplatek.

U úvěrů pak platí, že především varianty nezajištěných úvěrů, kdy si lze takto půjčit i sedmimístné částky, je v době financování bydlení hypoték se zástavou nemovitostí atraktivní variantou, a to ať už z hlediska dofinancování potřebných dalších zdrojů či např. pro řešení dílčí rekonstrukce. Rovněž je to zajímavá nabídka pro někoho, kdo chce řešit svůj realitní projekt v objemu statisíců, avšak nemůže či nechce zastavovat nějakou nemovitost. V takovýchto případech silné stránky stavebního spoření opravdu vyniknou.

 

Autor: Vojtěch Hebnar