phone 736 784 542
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Příprava se vyplatí

Vydané 5. 6. 2019

V dnešní době, kdy se o kvalitní nemovitosti za dosažitelnou cenu strhnul doslova boj, se více než vyplatí být připraven. Častokrát totiž nakonec rozhodují aspekty, které se na první pohled mohou zdát jako nepodstatné.

Životní rozhodnutí během hodiny

Tak důležitý krok, jako je místo budoucího domova pro sebe, případně i svou rodinu, nebo třeba uložení významné části investičních prostředků, si logicky žádá čas k vyhodnocení. V době, kdy však je již domluvena prohlídka, klasicky dochází po jejím absolvování zcela běžně k situaci, že je nutné se rozhodnout v lepším případě do druhého dne. To je samozřejmě velmi riskantní.

Celý proces se v dnešní době značně posunul. Absolvování prohlídky s makléřem či vlastníkem nemovitosti je prakticky už finálním krokem, nikoliv jedním z prvních jak bývalo zvykem. Věta o řadě dalších zájemců, kteří doslova čekají na telefonu, bohužel není jen prázdnou frází.

Nejdůležitější částí procesu je tak nyní příprava. Stanovit si vlastní priority je začátek. Je důležitější blízkost kvalitní školy / školky nebo práce? Co nejnižší cena nebo vlastní parkovací stání? Dobré napojení na MHD nebo klidná a „zelená“ okrajová část? A co budoucí rozvojové plány lokality? Je momentální dopravní situace v oblasti špatná, ale již bylo vydáno stavební povolení k budování nového obchvatu? Je v blízkém okolí „brownfield“, se kterým má nějaký investor velké plány? Je lokalita sice momentálně klidná, ale o ulici dál se má budovat kancelářský komplex? Odpovědi na většinu těchto otázek je možné získat skrze internet prakticky hned, a to ani člověk nemusí být místní „rodák“.

Následuje balancování. Velmi důležitá je i databáze kvalitních realit či znalost webových stránek s touto tématikou. Známost s realitním makléřem, který se navíc na trhu pohybuje již delší dobu, je pak k nezaplacení. Velmi užitečný může být i katastr nemovitostí, kdy lze dnes snadno skrze náhled na webových stránkách zjistit opravdového vlastníka nemovitosti. Hodí se to zejména u novostaveb, respektive rozvojových lokalit, kde by volné parcely okolo vybraného bytového domu neměly zůstat nepovšimnuty - nyní na nich může být umístěna zeleň, ovšem vlastník již může mít rozjednáno stavební řízení o vybudování sedmipatrového polyfunkčního domu přímo před balkonem Vašeho bytu ve třetím patře, který měl skýtat krásný výhled. I taková situace se může velmi snadno změnit v realitu.

Peníze na prvním místě

Pokud je na základě žebříčku priorit vybrána lokalita a skrze realitní portály je známa i běžná cenová hladina v daném místě, nemělo by se zapomínat na to nejdůležitější – financování. Jiné podmínky se týkají novostaveb, developerských projektů, rekonstrukcí či vyplácení úvěru někoho jiného. Zjistit vlastní možnosti je nezbytné k učinění dalších kroků.

Nikoliv na korunu, ovšem s relativně velkou přesností je možné si nechat od specialisty navrhnout úvěrový rámec. Samozřejmě je nutné zmínit nejen výši příjmů, ale i jejich zdroj, dále vše okolo závazků (výše, splátka, splatnost, druh) a potenciálních problematických bodů (nepravidelné splácení v minulosti, vyplácení prostředků „na ruku“, vysoké kontokorenty a limity na kreditních kartách, absence či nedostatek vlastních zdrojů).

S takovouto informační výbavou je pak možné již zkoumat podmínky potenciální protistrany – vyžaduje čerpání zálohově či najednou, kdy se platí případné klientské změny, kolik činí finální poplatky, provize a daně? Odpovědi na tyto otázky jsou standardně k dispozici u prodejce na vyžádání či přímo na webu. Stále je možné se s nimi tedy seznámit ještě před samotnou prohlídkou.

Čas jsou peníze

Relativně podceňovaným doporučením je i obhlídka vybrané lokality „na vlastní pěst“ ještě před samotnou prohlídkou. Především dopravní situace se může výrazně lišit (např. neděle dopoledne či pracovní den po páté hodině odpoledne). Okolí k vycházce či cesta do práce může rovněž vypadat úplně jinak z vlastního pohledu než z internetových map. Díky vybavení osobní zkušeností je pak mnohem snazší během prohlídky pokládat konkrétní otázky na detekované problematické body (může se vyplatit i později skrze případné vyjednávání) než stále dokola obemílat obecné fráze o dobré dopravní dostupnosti a ideálním prostředí pro děti.

Pokud nemovitost splňuje veškeré požadavky a je i za atraktivní cenu, je velmi pravděpodobné, že nabídek se sejde celá řada. Rozhoduje pak logicky rychlost. Může velmi pomoci si sebou na prohlídku vzít odborníka, který může rovnou vyřešit většinu potenciálních otázek (např. statik či stavař při koupi nemovitosti k rekonstrukci).

Díky dostatečné přípravě, která si samozřejmě žádá svůj čas, je možné se již krátce po absolvování prohlídky efektivně a hlavně správně rozhodnout. Jinak to bohužel v dnešním světě realit nejde.

 

Autor: Vojtěch Hebnar