phone 736 784 542
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Úrokové sazby na hraně 0

Vydané 8. 5. 2020

 

Bankovní rada ČNB opět výsledkem svého hlasování v poměru 5 ku 2 mírně překvapila, když úrokové sazby snížila více než se očekávalo. Nově má tak klíčová dvoutýdenní repo sazba podobu 0,25 %. Lombardní sazba je na 1 % a jediná diskontní sazba zůstává nezměněna, tedy 0,05 %. Již jen symbolických 0,25 % dělí repo sazbu od psychologické nulové hranice.

Není nač čekat

ČNB se k dalšímu snížení sazeb odhodlala na základě své aktualizované makroekonomické prognózy, dle které bude letošní propad tuzemského HDP dosahovat 8 %. Tento výsledek je navíc stále označován jako krajně nejistý, a to právě z důvodu poměrně vysokého rizika spojeného s dalším vývojem pandemie koronaviru. Národní banka tak v rámci snahy o minimalizaci negativních dopadů usiluje o výraznější uvolnění měnových podmínek[1].

V duchu hesla „Kdo je připraven, není zaskočen“ ČNB též připravuje mimořádnou úvěrovou linku pro nebankovní instituce. Těmto bude oproti zástavě zpravidla v podobě českých státních dluhopisů poskytovat krátkodobé úvěry na podporu jejich likvidity. Zatím se však jedná pouze o přípravu, jelikož dle národní banky není nyní bezprostřední zásah třeba.

Spolu s tímto bude nově ČNB od bank a spořitelních a úvěrových družstev přijímat jako zajištění pro své operace hypoteční zástavní listy. Rovněž dojde k prodloužení splatnosti dodávacích operací na tři měsíce.

Všechna tato opatření mají za cíl především podpořit likviditu v tuzemsku působících finančních institucí, aby nedošlo k „zamrznutí“ úvěrových linek a nebylo omezováno poskytování úvěrů.

Obezřetné banky

Banky samotné prozatím vyhodnocují situaci. V minulých dnech představily Komerční banka a Moneta své hospodářské výsledky za 1Q 2020, které dopadly nad očekávání. Z hlediska celkového pohledu však bude klíčový zejména 2Q, tedy momentálně probíhající fáze otevírání ekonomiky, a to nejenom v tuzemsku, ale i zahraničí. Obě banky se však nevzdávají toho, že v případě relativně příznivého vývoje vyplatí do konce roku dividendy za rok 2019, tudíž situace z pohledu likvidity nebude natolik kritická.

Zároveň se naštěstí nenaplňují černé scénáře ohledně vývoje nezaměstnanosti, kdy tato v dubnu sice opět vzrostla, zastavila se však na čísle 3,4 %[2]. Zatím tak dochází spíše ke snižování fondu pracovní doby než k propouštění.

Na základě předchozího snižování sazeb se objevily první nabídky na sazby usazené pod 2 %. Je jich však zatím stále poměrně málo, navíc začíná docházet k dříve neznámé selekci klientů, kdy banky v nabídkách rozlišují mezi stávajícími a novými klienty, interně zvyšují nároky na LTV nebo dokonce dočasně vylučují poskytování úvěrů určitým profesím.

Vyznat se v nabídkách bank je tak nyní ještě složitější. Situace se navíc i přes další snižování sazeb ze strany ČNB hned tak nezmění, protože vyhodnotit dopady zastavení ekonomiky na reálné hospodářství bude vyžadovat určitý čas. Na druhou stranu se ale objevují výhodné nabídky a možnosti financování, které tu nebyly od roku 2016, a to ať už v podobě hypoték s LTV výrazně nad 90 % nebo úrokovými sazbami pod 2 %. Správná informovanost tak může mít opravdu cenu „zlata“.

 

Autor: Vojtěch Hebnar

 


[1] Zdroj: https://www.cnb.cz/export/sites/cnb/cs/menova-politika/.galleries/br_zapisy_z_jednani/2020/download/tk_03sz2020_cz.pdf

[2] Zdroj: https://www.invest-portal.cz/clanky/614-nezamestnanost-v-cr-za-duben-2020