phone 736 784 542
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Přepisování rekordů pokračuje

Vydané 2. 8. 2021

Letošní rok je z hlediska dění na hypotečním trhu bez přehánění co do objemu časem zázraků. Jak jinak totiž označit to, že produkční čísla za první letošní pololetí jsou na úrovni těch celoročních z předkovidového období. Ostatně celkový výsledek za rok 2021 se zapíše do encyklopedií, to je jisté již nyní.

Hlad po úvěrech přetrvává

V červnu se sjednalo dle statistik ČNB na 39,5 mld. Kč nových úvěrů na bydlení, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření dohromady. Meziročně je to více než dvojnásobek. Tato čísla jsou nejvyššími od roku 2014, kdy národní banka provádí metodicky srovnatelné měření. Refinancováno pak bylo dalších 9,75 mld. Kč původních úvěrů.

Průměrná sazba u sjednaných úvěrů v šestém měsíci roku opět lehce vzrostla, konkrétně o 0,06 % na 2,12 % p.a. Zatím tak pokračuje lehce paradoxní situace, kdy i přes rostoucí sazby objem úvěrů na bydlení neklesá, ale spíše roste.

Tento trend bude velmi pravděpodobně pokračovat nejen následující měsíce, ale i s přesahem do příštího roku. Kromě stále relativně nízkých nabídkových sazeb, které se hranice tří procent dotknou při současném tempu jejich růstu zhruba na přelomu roku, přetrvávají i další, dlouhodobější faktory. Klíčové centrální banky nadále zaplavují finanční trhy levnými, tištěnými penězi, na čemž v dohledné době nemíní nic měnit. Naopak na cenách komodit, materiálu nebo stavebních prací lze vidět výrazně se probouzející inflaci, která má charakter nabídkový, takže se projevuje postupně, ovšem o to silnější a dlouhodobější má nástup. Toho si samozřejmě všímají investoři i běžné domácnosti, které hledají ochranu proti inflaci právě v nemovitostech. Nijak tomu všemu nepomáhají ani „staré bolesti“ v podobě nefunkčního povolovacího řízení a státní správy obecně, což má za následek nedostatečnou výstavbu a další tlak na růst cen.

Strach z koronaviru též opustil trh práce. Firmy se rozhodly spolu s otevřením ekonomiky opětovně spustit nábory, ovšem při přetrvávající nízké míře nezaměstnanosti se znovu objevuje tlak na růst mezd, který loni lehce polevil. V důsledku toho se tuzemské domácnosti nebojí vyššího zadlužení a sjednávají si úvěry, respektive kupují nemovitosti za ceny, které se dva či tři roky zpátky zdály neskutečné. Taková je však dnešní realita.

 

Autor: Vojtěch Hebnar