phone 736 784 542
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Energetické úspory financované hypotékou

Vydané 29. 5. 2022

Pokud přemýšlíte nad tím, jak zafinancovat energetické úspory na vlastním bydlení, nabízí se vcelku jednoduché a osvědčené řešení – hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření. A může se jednat o zateplení, fotovoltaiku nebo instalaci tepelného čerpadla. Vše se totiž dá podřadit pod účel rekonstrukce.

Celá škála možností

Pro schválení úvěru bude nutné mít zpracovaný projekt, v případě využití dodavatelského řešení od specializované firmy ideálně i návrh smlouvy o dílo nebo alespoň položkový rozpočet. Pro kutily jsou otevřené i možnosti svépomoci. Jako u všech úvěrů pak musí být samozřejmě splněny podmínky bonity žadatelů o úvěr.

Je také potřeba pamatovat na to, že v rámci průběžného či konečného dokládání využití prostředků budou jedním ze zkoumaných podkladů i faktury, např. za stavební materiál či pořízené technické příslušenství.

Jestli přemýšlíte nad tím, že byste úvěrem financovali pouze část celého projektu, připravte se na to, že po vás banky budou chtít doložit zbývající zdroje. Zde záleží na jejich charakteru, kdy může jít v případě peněžních prostředků o výpisu z účtu nebo u dotací o schválenou dotační žádost.

Hypotéku lze sjednat většinou od 300 tis. Kč, podmínkou je samozřejmě zástava nemovitosti. Bude nutné nechat vypracovat odhad, nemovitost pojistit a zavinkulovat plnění ve prospěch banky a vložit zástavu do katastru nemovitostí.

Pokud máte v plánu čerpat úvěr v řádu stovek tisíc korun a zároveň nechcete poskytnout zástavu, mohou řešení nabídnout stavební spořitelny. Úvěr sice pravděpodobně nebude tak výhodný z pohledu úrokových sazeb, absence vhodné zástavy ale nemusí být stopkou.

Rezerva i prostředky na investice

Zajímavou možností může být i zpětné čerpání úvěru. To znamená, že i dva roky po realizaci projektu je možné nechat si náklady právě skrze úvěr proplatit. Volné prostředky pak nejsou z hlediska využití nijak vázány. Můžete si jimi tedy doplnit finanční rezervy, využít je k jinému projektu nebo je zhodnotit skrze investice.

 

Autor: Vojtěch Hebnar