phone 724 936 734
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

ČNB pokračuje ve zvyšování sazeb

Vydané 22. 12. 2021

Bankovní rada ČNB na svém zasedání dne 22.12.2021 opět překonala očekávání převážné většiny analytiků a odborné veřejnosti. Překvapením není samotné zvýšení úrokových sazeb, ale razance zvyšování, kdy sazby vzrostly rovnou o celý procentní bod. Nejsledovanější dvoutýdenní repo sazba je tedy aktuálně na úrovni 3,75 %, diskontní na 2,75 % a lombardní na 4,75 %.

Inflace vrcholí

Dle písemného záznamu z jednání[1] je hlavním důvodem překotného zvyšování sazeb, kdy hodnota repo sazby za pouhého půl roku vzrostla o 3,5 %, obava z mimořádně silných inflačních tlaků. Jejich původcem jsou nadále zejména vysoké ceny komodit a energií a problémy v globálních výrobních řetězcích. Tyto faktory se sice v určité podobě projevují podobně napříč EU, avšak v Česku je dle většiny členů bankovní rady i příliš vysoká tzv. jádrová inflace. Za tou stojí mj. dlouhodobě přehřátý trh práce, tlak na růst mezd a silná poptávka domácností.

Navíc se v tuzemských datech o inflaci oproti jiným státům EU ještě plně neprojevily raketově rostoucí ceny energií. Dle stávající prognózy se tak inflace během prvního čtvrtletí roku 2022 bude pohybovat okolo 7 %.

Zajímavostí je, že prognóza počítá s tím, že na přelomu let 2022 a 2023 by se cenový růst měl vrátit na úroveň dlouhodobého cíle ČNB, tedy ke 2 %.

Koruna sílí

Konečně se také růst úrokových sazeb projevil na posílení tuzemské měny, což byl jeden z efektů, pomocí nějž chtěli členové bankovní rady tlumit globální nákladové šoky. Až teprve poslední dny roku 2021 koruna prolomila hranici 25 korun za euro.

Posilování kurzu pak nabralo na intenzitě s příchodem roku 2022, k čemuž mj. mohlo pomoci i otevírání nových investorských pozic na počátku roku, které chtějí participovat na úrokovém diferenciálu zejména oproti sazbám v eurozóně. V období od posledního zasedání bankovní rady ČNB do 09.01.2022, tedy za necelé tři týdny, byla koruna vůči euru silnější o více než 60 haléřů.

Otázkou samozřejmě zůstává, co s kurzem provede potenciální dřívější zvýšení sazeb ze strany amerického Fed, protože česká koruna patří mezi měny, které jsou při posilování dolaru odlivem investorů celkem silně zasaženy.

Výhled nejistý

Z úst jednotlivých členů bankovní rady zatím zaznívá, že růst sazeb bude dále pokračovat do úrovní mezi 4 – 5 %, a to zvýšením hned na nejbližším, únorovém zasedání. Zda se bude jednat pro letošní rok o konečné úrovně nebo bude růstový trend pokračovat, bude velmi záležet na vývoji tuzemské i globální ekonomiky a únorových, březnových a dubnových datech.

Každopádně však platí, že ČNB považuje za dlouhodobě rovnovážnou hladinu dvoutýdenní repo sazby mezi 2 – 3 %. Časy takřka nulových sazeb jsou tak zřejmě do příštího hospodářského šoku pryč.

 

Autor: Vojtěch Hebnar

 

[1] Zdroj: https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/br-zapisy-z-jednani/Rozhodnuti-bankovni-rady-CNB-1640188800000/?tab=record