phone 721 078 599
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

MONETA dává slevě na poplatek za uzavření smlouvy nový rozměr

Vydáno 18. 10. 2020

Ke stavebnímu spoření již tradičně patří celá řada slevových akcí zaměřených zejména na poplatek za zřízení smlouvy, který se stanovuje jako 1 % z tzv. cílové částky. Zaměřeny bývají spíše na specifické skupiny, jako jsou děti či senioři. Pokud už se týkají i lidí v produktivním věku, prakticky vždy jsou součástí i nejrůznější podmínky či omezení.

Něco pro každého

Tato nepsaná pravidla „hry“ nyní svou nabídkou přepisuje MONETA stavební spořitelna (dále též jako „MONETA“). Velmi jednoduchý přehled podmínek akce označované jako Premium obsahuje následující:

  • věkové rozpětí klienta od 24 do 55 let,
  • výše cílové částky minimálně 200 tis. Kč,
  • do 4 měsíců od data uzavření na smlouvu vložit alespoň 1 % z cílové částky,
  • během prvních 4 měsíců od data uzavření smlouvy nesmí být podána žádost o změnu cílové částky,
  • a v neposlední řadě v poli marketingová akce uvést „PS“.

Dále MONETA na spořícím tarifu nabízí úrok z vkladů ve výši 1,0 % p.a., a to bez jakékoliv další podmínky. To je dnes na trhu stavebních spoření nejvíc, co se nabízí.

Co se poplatků týká, MONETA uplatňuje pravidelný měsíční poplatek za vedení účtu 27 Kč. Pokud je zasílán souhrnný roční výpis z účtu nikoliv e-mailem, ale poštou, je za tento účtováno ještě jednorázových 30 Kč.

I pro klienty, kteří jsou mimo požadované věkové rozpětí, má MONETA nachystánu akční nabídku. Jedná se o smlouvy bez poplatku za zřízení s cílovými částkami 200 tis. Kč nebo 500 tis. Kč.

Lákadlo neomezené cílové částky

Cílová částka je klíčovým determinantem celé smlouvy o stavebním spoření. Kromě odvození poplatku za zřízení smlouvy, který je případnou hlavní nákladovou položkou, je též limitou pro ukončení smlouvy, kdy v případě spoření je smlouva automaticky vypovězena ve chvíli, kdy je skrze akumulaci vkladů, jejich úročení a státní podpory dosaženo sumy přesahující právě cílovou částku.

Z cílové částky se též jako určité procento stanovuje doporučená výše vkladu na smlouvu o stavebním spoření.

Možná nejdůležitější roli však hraje tato hodnota ve vztahu k úvěrům. Hranice pro přidělení řádného úvěru je běžně stanovená jako 40 % z cílové částky, kdy do dosažení této výše je nabízeno pouze úvěrování skrze méně výhodný meziúvěr.

Při správném nastavení si tak lze nyní zajistit zajímavé úrokové nastavení vkladů i úvěrů, a to bez omezení v podobě cílové částky, respektive poplatku z ní odvozeného.

 

Autor: Vojtěch Hebnar