phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Růst cen nemovitostí začíná zpomalovat

Vydáno 22. 10. 2018

Růst cen nemovitostí sice nadále pokračuje, jeho tempo však začíná pomalu slábnout. Navíc se situace liší napříč segmenty i lokalitami.

Byty nadále v centru zájmu

Zajímavá čísla zveřejnila Hypoteční banka skrze tzv. HB Index. Ten srovnává cenové pohyby nemovitostí, kdy základem jsou reálné ceny k 1. lednu 2010. Sledovanými kategoriemi jsou byty (aktuálně 137,4 bodu, meziročně pak nárůst o 11,1 bodu), rodinné domy (aktuálně 126,4 bodu, meziročně pak nárůst o 6,7 bodu) a pozemky (147,5 bodu, meziročně pak nárůst o 5,5 bodu).

Z dostupných dat dále vyplývá, že nejvyšší tempo růstu cen je aktuálně u bytů v mimopražských lokalitách, a to konkrétně v Jihočeském, Karlovarském a Libereckém kraji. Naopak nejmenší cenový přírůstek se týká Zlínského a Plzeňského kraje.

Od bytů v cihlových novostavbách, které již mnohde narazily na cenový strop, je pozornost kupujících momentálně upřena spíše ke starším bytům v panelových domech, které jsou stále o něco cenově příznivější. Nadále pak trvá zájem zejména o malometrážní byty, který táhnou jedno či dvoučlenné domácnosti a investoři s úmyslem pořízený byt pronajímat.

Raději rekonstruovat než stavět

V oblasti rodinných domů pokračuje trend ve výkupu starších nemovitostí, jež je potřeba více či méně opravit. Hlavními výhodami jsou okamžité řešení bytové otázky skrze nastěhování i přes jistá omezení trvající po dobu rekonstrukce, nižší prvotní výdaje a možnost si celou investici do nemovitosti časově lépe rozvrhnout tak, aby to příliš neomezilo běžný chod domácnosti. Problémem u novostaveb bývá prodlužující se doba dodání kvůli plným kapacitám stavebníků a zdražující materiál i lidská síla.

Ceny pozemků stoupají nahoru oproti bytům i domům aktuálně nejpomaleji, což je však částečně dáno i jejich silným relativním růstem v uplynulých letech. Poptávka po vhodných parcelách zůstává stabilní, avšak nabídka je nedostatečná. Proto část zájemců řeší jejich nedostatek koupí pozemků s již stojící nemovitostí, kterou následně zbourají. Činí tak i přes vyšší náklady skrze demolici.

Problémy přetrvávají

Výhled na celkovou situaci realitního trhu zůstává konzistentní. Cenová hladina nadále poroste, i když její vývoj bude čím dál více odlišný dle lokalit a tempo růstu pomalejší než v předchozích letech. Důvodem je zejména nedostatečná nabídka způsobená extrémně zdlouhavými povolovacími procesy, dále přetíženost stavebních firem, které nejsou schopny kvůli nedostatku pracovníků uspokojovat všechny zájemce a rovněž i relativně slabá koruna, která nadále povzbuzuje zahraniční investory ke koupi nemovitosti v tuzemsku, zejména v Praze.

 

Autor: Vojtěch Hebnar