phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Absence vlastních zdrojů se začíná výrazně prodražovat

Vydáno 14. 5. 2017

Regulatorní opatření ze strany ČNB v oblasti poskytování hypotečních úvěrů, kdy vydané doporučení ukládá bankám, aby obchody s LTV nad 80 % tvořily pouze 15 % jejich produkčního objemu (počítáno kvartálně), má za sebou první měsíc. Z dosavadních reakcí bank lze usuzovat na to, že úrokové sazby čekají „divoké“ týdny a měsíce.

První linie obrany – zdražení

Dřívější odhady o objemu obchodů, který spadá do kategorie 80+ % LTV, počítaly s tím, že tento činí napříč trhem okolo třetiny celkové produkce. Banky již dříve deklarovaly jasnou vůli regulatorní doporučení ČNB maximálně respektovat. Dle četných změn v nabídce úrokových sazeb v posledních dnech však lze usuzovat, že je reálný vývoj minimálně zaskočil a že splnění 15 % kvóty se pravděpodobně neobejde bez nestandardních kroků (opakované změny sazeb v rámci jednoho čtvrtletí, pozastavení nabídky úvěrů nad 80 % LTV, přísnější kritéria pro žadatele ohledně příjmu či úvěrové minulosti). Projevuje se tak to, že prvotní plán bank na „obranu“ daného limitu, tedy zvýšení úroků v inkriminovaném pásmu, nebyl příliš úspěšný. Úrokový rozdíl mezi pásmy do a nad 80 % LTV již nyní činí u některých bank více než 1 %, přesto poptávka neslábne. I sazba převyšující 3 % p.a., tedy v úrovni běžné do roku 2014, je pro mnoho žadatelů o hypotéku stále atraktivní. Ekonomika totiž nadále „chrlí“ dobrá data, nezaměstnanost je na historických minimech a pokles cen nemovitostí je zatím v nedohlednu, tudíž lidé se zadlužováním příliš neváhají.

Rozhodující pro další chování bank budou květnová data. Pokud příliv nových žádostí o hypoteční úvěry ani přes dosavadní zdražení nepoleví, lze očekávat razantnější kroky. Kromě opětovné úpravy sazeb směrem nahoru je ve hře i dočasné pozastavení poskytování úvěrů do dalšího čtvrtletí. Tomuto se však budou snažit banky pravděpodobně do poslední chvíle vyhnout, jelikož by takovýto krok znamenal pro první z nich značně negativní publicitu a výrazný „šrám“ na jméně. Jasněji však bude až na začátku června.

Vlastní prostředky nad zlato

Vůči rizikům výrazného prodražení úvěrování jsou, alespoň prozatím, ušetřeni žadatelé o hypotéku s vlastními zdroji ve výši minimálně 20 % z odhadní hodnoty nemovitosti. V takovýchto případech je stále možné sehnat hypoteční úvěr se sazbou pod 2 % s tím, že banky jsou navíc vůči takovýmto žadatelům velmi vstřícné. Zodpovědná příprava rezervy je sice „během“ na dlouhou trať, ten se však minimálně díky výrazně nižším úrokům z následného úvěru vyplatí.

 

Autor: Vojtěch Hebnar