phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Letošní rok ve znamení refixací

Vydáno 31. 7. 2017

V roce 2017 čeká vyjednávání o nových podmínkách úvěrování rekordní počet hypoték. Jedná se takřka o 300 tis. případů, což je v podstatě polovina všech dosud sjednaných hypotečních úvěrů.

Příležitost i hrozba

Nastalou situaci v oblasti refixací hodlají využít mnohé z menších bank k posílení své tržní pozice. Zejména Moneta má pak značný růstový apetit. Lze se díky tomu mnohdy setkat s tím, že úrokové sazby jsou pro refinancující o nějakou tu desetinku příznivější než pro žadatele o zcela novou hypotéku.

Klidní nezůstávají ani u velké trojky hypotečního trhu, tedy České spořitelny, Hypoteční banky a Komerční banky. Součet jejích tržních podílů znamená tři čtvrtiny celého trhu s hypotékami, proto mohou spíše tratit než získat. Navíc se z čelních pozic vytratila určitá řevnivost o prvenství mezi Českou spořitelnou a Hypoteční bankou, která byla v minulosti silným motorem akvizičních snah obou zmíněných bank. Přesto nelze očekávat, že by velké banky nereagovaly na výrazně úspěšnou strategii někoho z menších konkurentů

Akční podzim

Banky již mají za sebou první „testovací“ kvartál po zavedení posledních regulatorních opatření ze strany ČNB týkajících se hodnot LTV. Od dubna do června upravily své sazby každá z nich, mnohé i opakovaně, což je unikum. Léto tradičně bývá kvůli dovoleným spíše poklidnějším obdobím. Navíc bude probíhat vyhodnocování dosavadních výsledků a dopadů všech změn, které letošní rok přinesl, a to včetně nových nároků na příjem žadatelů.

Je však více než pravděpodobné, že podzim přinese novou vlnu nejrůznějších podpůrných prodejních akcí, ať už kvůli snaze zvyšovat či alespoň udržet stávající tržní podíl. Žolíka pak drží v rukou ČNB, který právě ve třetím kvartále uvažuje o prvním zvyšování sazeb po dlouhých letech takřka nulových úroků. Navíc nelze vyloučit ani další opatření regulátora ve snaze zamezit přehřívání trhu s bydlením.

 

Autor: Vojtěch Hebnar