phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Očekávaný lednový vývoj

Vydáno 25. 2. 2018

Banky a stavební spořitelny zveřejnily svá produkční čísla za první měsíc letošního roku. Leden bývá tradičně jedním z produkčně nejslabších období a letos tomu nebylo jinak. Přesto se projevilo několik faktorů, kterým by bylo vhodné vzhledem k jejich vlivu na vývoj ve zbytku roku věnovat pozornost.

Měnící se struktura úvěrů

V uplynulém měsíci bylo poskytnuto dle dat severu hypoindex.cz o 10 % méně úvěrů než ve stejném období loni, v numerickém vyjádření se jednalo o necelých 8 tisíc hypoték. Celkový objem poskytnutých úvěrů však klesl „pouze“ o 5,9 %. Je tomu tak zejména z toho důvodu, že ceny nemovitostí v meziročním srovnání rostly opět dvojciferným tempem, takže průměrná výše poskytnutého úvěru se vyšplhala na 2,122 mil. korun.

Velmi podobný scénář se odehrával u úvěrů ze stavebního spoření, kde rovněž došlo v meziročním srovnání k poklesu počtu sjednaných úvěrových smluv, a to o 1,3 %. Avšak na rozdíl od hypoték nedošlo zároveň i k poklesu celkového objemu, naopak se dostavil růst, a to dokonce o 11,5 %. Průměrná výše tohoto typu úvěru při sjednání pak dosahuje rekordní hodnoty 976 924 Kč.

Dá se tedy říct, že na produkčních číslech je celkem zřetelně vidět trend doby, kdy kvůli kombinaci zdražování nemovitostí, růstu úrokových sazeb a zpřísňování kritérií posuzování úvěryschopnosti jednotlivce dochází ke snižování poptávky po úvěrech.

Na druhou stranu je ale tento pokles vyvažován rostoucí výší průměrných hypoték a stále populárním dofinancováním hypotečního úvěru úvěrem ze stavebka, čehož jsou důkazem silná produkční čísla stavebních spořitelen.

Pokud v průběhu roku nedojde k žádnému negativnímu šoku v ekonomice, lze očekávat i letos velmi dobré celkové produkční výsledky bank a stavebních spořitelen.

 

Autor: Vojtěch Hebnar