phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Dostupnost bydlení se zhoršuje

Vydáno 18. 3. 2018

Veskrze pozitivní ekonomická čísla z českého hospodářství mají kladný dopad na celkovou životní úroveň obyvatelstva, a to především díky vzrůstající kupní síle. Je však jeden segment, kde ceny a vůbec podmínky v něm výrazně předběhly mzdový růst. Jsou jím reality.

Nebezpečný mix

Průměrná nabídková cena bytů dle serveru RealityČechy.cz vzrostla v únoru na úroveň 2,78 mil. Kč, což je znamená meziroční růst o takřka 400 tis. Kč.

Zároveň s tím došlo i k růstu průměrných úrokových sazeb, a to z 2,05 % na 2,57 %.

Vlastní bydlení jen pro vyvolené?

Takovýto posun klíčových parametrů za pouhých 12 měsíců již může vyvolat značné problémy. A taky tomu tak je, což dobře dokumentuje index návratnosti bydlení.

Z hodnot platných v únoru 2017 (5,85) je již tento ukazatel nyní o 0,7 násobek čistého průměrného ročního příjmu výše (6,55). Zajímavé jsou údaje za jednotlivé kraje, kde se již největší meziroční procentuální nárůsty neodehrávají v Praze, ale zejména v Olomouckém (z 4,31 na 5,92) a Plzeňském (z 4,64 na 5,75) kraji.

V tomto indexu jsou však kromě cen bydlení zahrnuty i příjmy dle jednotlivých regionů. Díky tomu není celkový nárůst tak razantní. Dokonce je hodnota indexu v některých krajích (Karlovarský, Královehradecký, Zlínský) oproti loňsku nižší.

Posledním z dvojice zajímavých grafů je index dostupnosti bydlení, který je vztažen k dosažitelnosti vlastního bydlení skrz poměru splátky hypotéky vůči celkovému měsíčnímu příjmu průměrné domácnosti. Čísla se opět celorepublikově zhoršila, i když jsou mezi jednotlivými kraji značné rozdíly.

Neopakovatelný rok

Loňský vývoj v oblasti nemovitostí byl z hlediska cenových tlaků na realitní segment a jeho financování mimořádný. Jednak došlo po devíti letech ke zvýšení základních úrokových sazeb v ekonomice, což se odrazilo ve výrazné akceleraci zdražování úvěrů. Dále se historicky nízká nezaměstnanost a nadprůměrně rostoucí mzdy pozitivně odrážely v chuti domácností se zadlužovat. Tyto faktory však budou letos velmi pravděpodobně slábnout, respektive výsledné cenové tlaky již nebudou tak silné. Sice průměrná hodnota nemovitostí nadále poroste, ale tempo nastavené v posledních dvou letech zkrátka není ekonomicky udržitelné. Přesto se vyčkávat nevyplatí, jelikož v meziročním horizontu již levněji než nyní nebude.

Zdroj: poradci-sobe.cz

 

Autor: Vojtěch Hebnar