phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Na trhu se stavebním spořením se hnuly ledy

Vydáno 30. 5. 2018

Na konci května padla u stavebního spoření magická hranice pevného zhodnocení prostředků bez dalších podmínek ve výši 1 % ročně. Postarala se o to Wüstenrot stavební spořitelna se svou nabídkou tarifu ProSpoření eOF-S a sazbou 1,2 %.

Očekávaná reakce

Letošní rok se nese ve znamení pozitivního zájmu o produkty stavebního spoření. Kromě obligátních úvěrů se rovněž vrací do módy i spořící smlouvy.

Zdroj: stavebky.cz

Výsledky prvních měsíců zatím překonávají veškerá očekávání. Sice malinko meziročně klesnul celkový počet sjednaných úvěrů, vše je však bohatě vykompenzováno nárůstem objemu. I na stavebním spoření je tak vidět obecný vývoj cen nemovitostí, který se zákonitě musí projevit i na výsledné podobě poptávaných úvěrů.

Zdroj: stavebky.cz

Skvělá produkční čísla se však dosud netýkala všech stavebních spořitelen. Boduje především Raiffeisen, které se daří jak v oblasti spoření (zavedení „dětského“ tarifu JUNIOR 181 pro klienty mladší 25 let se sazbou 1,5 %), tak i úvěrů.

Zdroj: stavebky.cz

Na druhém konci žebříčku se tak ocitá Wüstenrot, jehož poslední výsledky rozhodně nenadchly. Kromě obligátního spořícího tarifu pro mladé Kamarád, který se nabízí bez nutnosti hradit vstupní poplatek, je tak nový tarif ProSpoření eOF-S vítanou vzpruhou pro zvýšení zájmu o produkty této stavební spořitelny. K úrokové sazbě ve výši 1,2 % z vkladu, na níž je nárok bez nutnosti splnit další podmínky, lze ještě přidat slevu 50 % ze vstupního poplatku v případě sjednání online. „Online“ je však pouze založení požadavku, smlouva samotná musí být stále vyřízena fyzicky, což může být lehce matoucí.

Sazby jdou nahoru

Kromě kladného efektu, který má růst sazeb na spořící tarify a jenž zřejmě stojí za obnovou zájmu zejména o dlouhodobé spoření ve formě dětských smluv (nelze rovněž zapomínat i na vyřešení problémů vzniklých díky některým ustanovením novýho občanského zákoníku, kdy původně muselo být nakládání s prostředky a vůbec samotnou „dětskou“ smlouvou podmíněno souhlasem opatrovnického soudu, což spoustu rodičů dopředu odradilo), je zde logicky i méně žádaná stránka věci – úvěry zdražují. Na toto dění reagují stavební spořitelny s určitým zpožděním oproti klasickým bankám. I jejich nabídky se však začaly upravovat směrem nahoru a lze sledovat postupný nárůst nabídkových sazeb u realizovaných úvěrů.

Zdroj: stavebky.cz

Doba superlevných úvěrů tak již nejspíše skončila. Letos lze očekávat nejméně jedno zvýšení základních sazeb ze strany ČNB, což se nakonec projeví i na nabídkových sazbách. Při srovnání se situací několik let zpět lze však stále s jistotou tvrdit, že cena úvěrů obecně je nadále velmi příznivá.

 

Autor: Vojtěch Hebnar