phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Národní banka zvýšila úrokové sazby

Vydáno 27. 6. 2018

Jak již bylo avizováno čelními představiteli národní banky v uplynulých týdnech, dochází ke zvýšení základních úrokových sazeb v ekonomice. Konkrétně se Bankovní rada ČNB rozhodla zvýšit dvoutýdenní repo sazbu o 25 bazických bodů na 1 % a současně s tím zvýšila i lombardní sazbu o 50 bazických bodů na 2 % a o ponechala diskontní sazbu na úrovni 0,05 %.

Důvody jasné, další vývoj ve hvězdách

Tuzemský ekonomický vývoj, především pak výrazný růst mezd, oslabování koruny a inflace nad úrovní cílování ČNB, to vše stálo za rozhodnutím národní banky po pěti měsících opětovně zvýšit základní sazbu. Na tom se výjimečně shodli všichni přítomní členové bankovní rady, která tentokrát jednomyslně hlasovala pro zvýšení.

Navíc tím, že ECB již zveřejnila předpokládaný harmonogram ukončení programu kvantitativního uvolňování odpadla asi největší překážka v rychlejším růstu sazeb, a to strach z výrazného rozevírání nůžek mezi tuzemskými sazbami a těmi stanovenými ECB.

Pro další vývoj sazeb, tedy především tempo jejich zvyšování, tak budou klíčovou roli hrát zejména dva aspekty – inflace a pohyb kurzu koruny. Především kurz koruny, na kterém se v poslední době kvůli horším datům z rozvíjejících se ekonomik negativně podepisuje odliv spekulativního kapitálu, bude v dalších měsících pod drobnohledem. Představitelé národní banky se ohledně dalšího vývoje odvolávají především na budoucí závěry aktualizované makroekonomické prognózy. Není tak vyloučeno, že by v případě nadále silnější inflace a slabého kurzu nedošlo v blízké době k opětovnému zvýšení.

Nabídkové sazby pod tlakem

Lze očekávat, že současný růst sazeb se promítne v nabídce úvěrů komerčních bank jen v některých případech již během následujících letních měsíců. Většina bank má totiž hlavní reklamní a propagační akce doprovázené častokrát i nižšími sazbami spojené s jarními a podzimními měsíci. Ještě kvartál zpět navíc víceméně nikdo zvýšení sazeb již v červnu nebral jako reálné. Ostatně i reakce finančních trhů, které s tímto scénářem příliš nepočítaly, což se projevilo mj. skokovým posílením koruny, jehož efekt však v průběhu dne pomalu odeznívá, je toho důkazem.

Nejpozději během podzimu tak na zájemce o úvěrování dopadne tvrdě hned několik negativ – díky růstu základních sazeb porostou i ty nabídkové, díky čemuž se úrokový standard neúprosně blíží ke třem procentům. Dále, od prvního října bude účinné i doporučení ohledně úrovně celkového zadlužení žadatelů, jež stanovuje přísnější parametry než je dnes běžné. Především žadatelé s „hraničními“ příjmy by tak v současnosti neměli s žádostí o úvěr příliš váhat, protože již za několik měsíců jim reálně hrozí, že na něj již nedosáhnou.

 

Autor: Vojtěch Hebnar