phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Po loňské bouři přichází zklidnění

Vydáno 11. 2. 2019

Stačily dva měsíce a celkový výhled na nastavení základních úrokových sazeb pro rok 2019 je zcela odlišný. V listopadu se ještě reálně zvažovalo šesté zvýšení sazeb v kalendářním roce 2018, v prosinci se pak mluvilo o jejich zvýšení hned na následujícím zasedání, které proběhlo minulý týden. Vše je ale nakonec jinak.

Tuzemská data nadále pozitivní

Přitom z hlediska domácího vývoje ekonomiky je stále na místě pozitivní sentiment. Dynamika růstu mezd je nadále silná a bude v nastoleném vývoji pokračovat minimálně celý letošní rok, protože zejména kolektivní smlouvy se předjednávají s časovým předstihem.

Rovněž inflace se drží okolo dvou procent s tím, že v lednu tuto hranici mírně přesáhne kvůli zdražování energií. Ceny pak nadále táhne vzhůru i neutuchající růst cenové hladiny nemovitostí, který i letos bude zřejmě atakovat dvouciferné hodnoty.

Také kurz koruny je stále slabší, než si národní banka ve svých prognózách, opakovaně upravovaných, představuje. 

Vnější rizika převládají

Hlavní roli však převzaly negativní zprávy ze zahraničí. Politická rizika včele nedořešeného Brexitu s čím dál tím vyšším rizikem realizace v neřízené podobě a nulový progres ve vyjednávání mezi USA a Čínou jsou tentokrát podloženy i tvrdými daty, kdy v eurozóně a především Německu dochází ke zpomalení hospodářského vývoje.

Navíc i ECB přehodnocuje svou politiku v oblasti úrokových sazeb, kdy se nakonec k jejich prvnímu zvýšení od ukončení programu kvantitativního uvolňování letos možná ani neodhodlá.

Toto jsou momentálně rozhodující faktory, kvůli kterým členové bankovní rady ČNB hlasovali v poměru 5 ku 2 ve prospěch zachování stávajících úrokových sazeb.

Obrácení kurzu

Tisková konference po samotném zasedání se pak nesla především ve znamení hesel jako stabilizace a vyhodnocování kroků podniknutých v loňském roce, jako byl bezprecedentní počet zvýšení sazeb a nová pravidla posuzování příjmů a zadlužení žadatelů o úvěry.

Pokud zejména vnější vývoj bude nadále rizikový, tak lze reálně očekávat, že letos dojde k jednomu, možná ale nakonec k žádnému dalšímu zvýšení sazeb. Po loňské smršti by to bylo vítané uklidnění.

 

Autor: Vojtěch Hebnar