phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Zrušení daně z nabytí nemovitosti schváleno vládou

Vydáno 26. 4. 2020

Na svém jednání dne 30. dubna vláda schválila návrh z dílny Ministerstva financí na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí ve výši 4 % z kupní ceny. Dalším krokem bude projednání ve Sněmovně, během kterého ještě může dojít k určitým parametrickým změnám ve výsledné podobě. O podstatě návrhu v podobě zrušení daně však panuje shoda napříč politickým spektrem. Jasněji bude v příštích týdnech.

Podpora cashflow

Daň z nabytí nemovitých věcí, respektive její zrušení, se opakovaně objevovalo mezi doporučeními na podporu tuzemského realitního trhu. Při koupi bytu v hodnotě 7 mil. Kč se jednalo o dodatečnou finanční zátěž pro kupujícího ve výši 280 tis. Kč, za což by se dala pořídit např. značná část vybavení domácnosti. Tyto prostředky tedy lidem zůstanou „v kapsách“ a mohou s nimi nakládat dle vlastního uvážení.

Konec daňové povinnosti se dle návrhu bude týkat toho, kdo nabyl nemovitost od prosince roku 2019. Nabytím je myšleno dokončení vkladového řízení na katastru. Návrh má tak retroaktivní povahu, tudíž z hlediska nyní rozjednaného nákupu není potřeba spekulovat s datem účinnosti. Pokud již došlo k úhradě daně, vznikne přeplatek a ten bude na žádost vrácen zpět[1].

Boj o odpočty úroků

Součástí návrhu je i zrušení odpočtů zaplacených úroků z úvěrů na bydlení od základu daně z příjmů. Ty je možné nyní uplatnit každoročně až do výše 300 tis. Kč, což může znamenat daňovou vratku až 45 tis. Kč. Posledními kupujícími, jež si úroky budou moci odečíst, budou ti, kteří nemovitost nabydou do prosince 2021.

Kolem této části návrhu se v současnosti vedou největší diskuze, kdy je nejsilnějším opozičním názorem snaha o zachování těchto odpočtů ve stávající podobě.

Důležitou změnou je i prodloužení časového testu na příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení, a to z 5 na 10 let, což by mělo být účinné pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021. Spekulace čistě na zisk z cenového růstu nemovitostí tak bude složitější.

 

Autor: Vojtěch Hebnar

 

[1] Zdroj: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/zruseni-dane-z-nabyti-nemovitych-veci-pr-38157