phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Neklid na obzoru?

Vydáno 5. 5. 2017

První květnové dny se nesou především ve znamení vzrůstající nejistoty. Jedny z klíčových faktorů pro trh s bydlením, úrokové sazby a regulatorní podmínky pro poskytování hypoték, projdou nejspíše ve zbytku roku neklidným vývojem.

Za vším hledej intervence

Je tomu sice již měsíc, kdy ČNB ukončila měnový závazek koruny na hranici 27 Kč za euro, na momentálním kurzu to však příliš poznat není. Ano, krátce po skončení intervencí koruna posílila o padesátník, pak však pomalu oslabovala a dokonce překročila zpět původní intervenční limit. Představy o rychlém posílení měny byly tedy liché. Hlavní příčinou je více než bilionový přebytek korun v oběhu, kterým chybí poptávka. A proč je to problém? Stačí se podívat na hodnoty inflace, jejíž rychlejší růst začíná přidělávat centrálním bankéřům vrásky a rostoucí ceny již začínáme pociťovat i na našich peněženkách.

Nejsnažší obranou by bylo právě posílení koruny, to se však nekoná. Objevují se tak názory, že by ČNB mohla již letos na podzim přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb. Ruku v ruce s tím by bylo určitě spojeno i zdražování úvěrů včetně hypoték.

Nové pravomoce v ohrožení

Minulý týden byla rovněž v Poslanecké sněmovně projednávána novela zákona upravujícího pravomoce ČNB. Kvůli vládní krizi a neúprosně se blížícímu termínu voleb roste pravděpodobnost, že se novela zkrátka nestihne přijmout. Co je vlastně jejím obsahem? Měla by především umožnit ČNB razantněji prosazovat své představy o "ideálních" parametrech pro poskytování úvěrů (mluví se hlavně o povinné hranici LTV a vhodném poměru výše splátky hypotéky k příjmům žadatele) než nyní, kdy se tak děje na základě „pouhého“ doporučení. Že se jedná o důležité téma ukázal mj. i zájem zástupců finančních institucí o toto projednávání, kdy jich na něj dorazilo více než 30 a vysoce tak početně převýšili přítomné zástupce ČNB a Ministerstva financí, jež je předkladatelem novely.

Podzim s otazníky

Lze očekávat, že některá z výše uvedených událostí, možná i obě, bude mít za následek růst úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. A bude se tak dít nejspíše rychleji, než se mohlo na začátku roku zdát.

 

Autor: Vojtěch Hebnar