phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Růst výše nájemného nabírá na dynamice

Vydáno 22. 5. 2017

Po té, co mediální prostor letos ovládly zprávy o růstu cen nemovitostí, kdy se za poslední dva roky jen v Praze tyto posunuly o více než 20 % směrem vzhůru a i na dalších místech republiky jsou růstové hodnoty rozhodně vyšší než o kolik rostou mzdy, přichází podobné zprávy i ze segmentu nájemního bydlení. A není se moc čemu divit.

Konec statu quo

Od roku 2010 až do loňska byla výše nájmu napříč republikou prakticky na stejné úrovni, tedy bez výraznějších pohybů směrem nahoru či dolů. Od loňska však lze vysledovat i zde prudký nárůst, kdy meziroční změna výše nájmu v krajských městěch a Praze je již více než 10 % a minimálně do konce roku toto tempo nepoleví. Důvodů pro takovýto stav je celá řada, mnohé jsou pak shodné s příčinami nárůstu cen nemovitostí obecně – ekonomický boom a s tím související poptávka po bydlení ve městech, příliš malá nabídka nových bytů ve spojení s pomalým tempem realizace developerských projektů, nová regulace v oblasti poskytování hypotečních úvěrů, které jsou však stále relativně levné a dostupné, sílící trend skupování nemovitostí za účelem investice a nikoliv k uspokojení potřeby vlastního bydlení.

Na nájemní bydlení pak v především v Praze tvrdě dopadl fenomén upřednostňování krátkodobých (Airbnb) či střednědobých (Flatio) pronájmů ze strany majitelů nemovitostí před těmi dlouhodobými. Důvodem je především teoretická vyšší výtěžnost, která je však vykoupena větší nejistotou kvůli potřebě neustálého shánění dalších nájemníků a rovněž vyšších nákladů na údržbu a správu dané nemovitosti.

Jasně daný trend

V příštím roce by již nárůst nájmů neměl být tak výrazný, přesto je rostoucí trend jasný. Jeho zastavení či dokonce zvrácení je podobně jako u cen nemovitostí pravděpodobné až s příchodem příští ekonomické krize. Nadále tak platí, že na většině míst republiky vychází náklady na pořízení nemovitosti v podobě splátek hypotéky lépe než v případě placení nájemného. Přesto nelze očekávat, že tomu tak bude donekonečna.

 

Autor: Vojtěch Hebnar