phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Soumrak dofinancování

Vydáno 21. 8. 2017

Sice je předmětné doporučení ČNB ohledně zákazu 100 % úvěrování akvizic nemovitostí platné již řadu měsíců, banky jej ale začaly plně respektovat až nyní. Současná praxe dofinancování hypoték úvěry ze stavebního spoření je tak pomalu u konce.

Dlouho avizovaný krok

Finanční ústavy si hned od loňského listopadu, kdy doporučení ČNB nabylo účinnosti, našly cestičku, jak jej efektivně obejít – zákaz poskytnutí 100 % úvěrování u jedné bankovní instituce sice byl všeobecně dodržován, ale kombinaci hypotéky a nejčastěji úvěru ze stavebního spoření se již nikdo nebránil. Při tom z vyjádření ČNB byl smysl doporučení jasný – předejít tomu, aby nadále byly poskytovány úvěry na koupi nemovitostí lidem bez jakýchkoliv vlastních prostředků a zamezit tak jejich přílišnému zadlužování. Praxe dofinancování je s tímto smyslem ještě více v rozporu, než byla ta předchozí (navíc úroky na překlenovacích úvěrech ze stavebního spoření byly vyšší než u 100 % hypoték, tudíž náklady úvěrujících ještě ke všemu vzrostly). Během předchozího půlroku tak z úst různých členů bankovní rady ČNB opakovaně zaznívalo, že pokud banky zavedenou praxi nezmění, přijdou z jejich strany další restriktivní kroky.

Ledy se hnuly

Vzhledem k oblíbenosti dofinancování se banky k jeho omezování dlouho neměly. Navíc většina změn se na hypotečním trhu tradičně odehrává až s příchodem podzimu. A letos tomu nebude jinak. Kromě zvýšení sazeb, prvního od roku 2008, které se zatím promítá do nabídek jednotlivých bank spíše symbolicky, přichází na scénu i zákaz dofinancování.

Zatím jej ještě neuplatňují plošně všechny banky. Je to však otázka spíše týdnů, maximálně měsíců. A co bude dál? Stěžejní roli převezme tvorba vlastní rezervy, tedy naspoření potřebných minimálně 10 % z chystaného realitního projektu. Vzhledem k tomu, že správný výběr a nastavení rezervotvorného produktu bude klíčové, měl by se zájemce o úvěrování vlastního nemovitostního projektu poradit předně s odborníky na danou problematiku, než se do výběru pouštět bez předchozího rozmyslu. Přeci jen není v sázce nic menšího než vlastní bydlení.

 

Autor: Vojtěch Hebnar