phone 736 784 542
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Dofinancování hypotéky stále možné

Vydáno 3. 12. 2017

I přes poměrně masivní kampaň ze strany ČNB zaměřenou proti využívání více úvěrů při financování realitních projektů stále zůstávají banky, které tuto dříve běžnou praxi nadále provozují.

Striktní pravidla? Spíše doporučení

Centrální banka se snaží ovlivňovat cenovou hladinu a vůbec podmínky na tuzemském finančním trhu, ten úvěrový nevyjímaje. Slouží jí k tomu celá řada nástrojů, jako jsou např. stanovování základních úrokových sazeb v ekonomice či doporučení ohledně podmínek pro poskytování úvěrů. A právě tato doporučení se týkají zákazu dofinancování hypotéky pomocí dalších úvěrů.

Jak již vyplývá z jeho názvu, doporučení není závazným příkazem, ale spíše apelem na banky, v jejichž zájmu je samozřejmě s regulátorem trhu dobře vycházet. Na druhou stranu se však banky nechtějí v době úvěrového boomu nechat příliš svazovat, proto doporučení ze strany ČNB, a to ať už ohledně zmíněného zákazu dofinancování či stanovení maximálních limitů zadlužení pro zájemce o hypotéku, zaváději velmi postupně.

Dofinancování jako jediné řešení

Celá podstata dofinancování spočívá v tom, že ČNB kvůli obavě z ohrožení domácností přílišným zadlužením doporučila zrušit poskytování tzv. 100 % hypoték. Navíc bylo zavedeno další pásmování, kdy dnes na nejlepší podmínky dosáhnou ti, kteří mají k dispozici alespoň 20 % prostředků z jiných, ideálně vlastních, zdrojů. V případě koupi nemovitosti za 5 milionů korun to tak znamená mít předem k dispozici alespoň 1 milion korun. Tento problém donedávna řešila většina zájemců o hypotéku tak, že si prostě půjčila jinde – nejčastěji u stavební spořitelny.

Kvůli neutuchajícímu růstu cen realit ČNB zvýšila svůj tlak na komerční banky a od konce léta lze najít čím dál větší počet bank, které zákaz dofinancování uplatňují v praxi. Zdaleka se to však zatím netýká všech.

BANKA MOŽNOST DOFINANCOVÁNÍ ÚVĚREM
Česká spořitelna NE
Hypoteční banka NE
Komerční banka ANO, ale mimo úvěry v rámci skupiny KB
mBank NE
Raiffeisenbank ANO
UniCredit Bank NE
Sberbank ANO
Wüstenrot HB ANO, ale mimo úvěry v rámci skupiny Wüstenrot

Neopakovatelná příležitost

Je jasné, že v dohledné době uvednou jistou míru omezení dofinancování do praxe všechny banky. Do té doby se však nabízí šance zejména pro ty, kteří i přes dostatečný příjem dosud nevytvořili potřebnou rezervu, tohoto stavu využít. Samozřejmě je nutné vše důsledně propočítat a zvážit, ale takovéto podmínky pro úvěr se už v následujícíh letech opakovat nebudou.

 

Autor: Vojtěch Hebnar