phone 734 831 990
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

30 let natvrdo

Vydáno 20. 10. 2019

Má se za to, že úvěrové produkty sloužící k financování bydlení patří z hlediska inovací a změn k těm konzervativnějším. U stavebního spoření to pak platí dvojnásob. Místo revolučních skoků se tak čas od času objeví spíše evoluční krok. S jedním takovým přišla společnost Wüstenrot v minulém měsíci.

Hypo nejen v názvu

Jedná se o produkt pojmenovaný HYPOpůjčka ProBydlení. Zajímavý je hned z několika důvodů. Kromě toho, že k jeho poskytnutí musí být dána do zástavy nemovitost, je možné jeho splatnost prodloužit až na 30 let. V tomto se tedy velmi podobá bankovním hypotečním úvěrům, kdy klasická maximální doba splatnosti je u úvěrů poskytovaných stavebními spořitelnami zpravidla 22 let.

Hlavní novinka se však týká doby fixace úrokové sazby, kdy je nově nabízena pevná sazba na celou dobu trvání úvěru. V tomto případě tedy až na 30 let. Takové podmínky už na trhu standardem rozhodně nejsou.

Nic není zadarmo

Stavební spořitelna na sebe tímto bere značné riziko, jelikož musí své cash flow a vůbec tržní podmínky predikovat až na tři dekády dopředu. Na druhou stranu si za to nechá zaplatit, kdy jsou nabídkové sazby u úvěru na 30 let ve výši nad 1,5 mil. Kč a s fixní sazbou po celou dobu trvání úvěru vyšší oproti nejpopulárnějším pěti či desetiletým sazbám takřka o procento.

Pokud však není hlavním kritériem pro výběr ideálních parametrů úvěru nejnižší cena, ale míra jistoty a stability úvěrových podmínek, má tato novinka z dílny Wüstenrot co nabídnout.

I některé běžné komerční banky již dnes mají ve svých cenících hypotečních produktů zahrnuty varianty fixací úrokových sazeb po celou dobu splatnosti úvěru. Oproti nim však Wüstenrot nabízí jeden z hlavních kladů úvěrů ze stavebního spoření, a tím je možnost prakticky neomezených mimořádných splátek. Tedy bez poplatků, sankcí či čekání na výroční datum, kdy by bylo možné provést mimořádnou splátku v omezeném rozsahu třeba u klasické hypotéky.

Jedná se tak o neotřelou nabídku, která může některým zájemcům o úvěr na bydlení přinést právě to, co jim u hypoték či jiných úvěrů ze stavebního spoření dosud chybělo - zajímavou kombinaci svobody při splácení a zároveň garanci podmínek po celou dobu trvání úvěru.

 

Autor: Vojtěch Hebnar